- Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend anders worden de leveringen gestopt, kondigde de Russische president Vladimir Poetin donderdagmiddag aan.
- Als kopers van gas geen roebelrekeningen openen bij Russische banken, wordt dat beschouwd als wanbetaling en worden bestaande contracten verscheurd.
- Het kabinet meldt donderdagavond dat Nederland tot nu toe voor ruim een half miljard euro aan Russische tegoeden heeft bevroren.
- Lees ook: Oekraïense president Zelenski tegen Tweede Kamer: wees bereid tot boycot van Russisch gas
Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Het is in directe tegenspraak met wat de Italiaanse premier Mario Draghi wat eerder op de dag zei na een telefoongesprek met Poetin. Volgens Draghi kon er juist nog wel in euro’s worden betaald.
Poetin eiste dat vorige week al van “onvriendelijke” landen, die sancties hebben ingesteld tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, zoals EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Donderdag heeft hij op de Russische televisie gezegd dat kopers om te betalen roebelrekeningen moeten openen bij Russische banken. Doen ze dat niet, dan wordt dat beschouwd als een wanbetaling van de kopers en dan worden bestaande contracten verscheurd.
Duitsland en Frankrijk hebben de eis van Rusland al verworpen. Ze noemen het contractbreuk, omdat eerder was afgesproken af te rekenen in euro’s of dollars. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck zegt dat Duitsland op alle scenario’s is voorbereid, ook wanneer Rusland de gaskraan dichtdraait. Veel westerse landen en bedrijven, waaronder ook Nederlandse energiemaatschappijen, veroordeelden eerder de eis om gas in roebels af te rekenen.
De Europese Unie is voor zo’n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland. De Verenigde Staten gaan nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar. Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen minder afhankelijk te worden van Rusland.
Nederland heeft voor ruim half miljard aan Russische tegoeden bevroren
In Nederland is bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten bevroren, melden betrokken bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. De meeste meldingen kwamen bij banken en trustkantoren vandaan. Ook zijn er transacties tegengehouden van bij elkaar bijna 155 miljoen euro.
Het is de bedoeling dat straks ook in het Kadaster (het openbare register van vastgoed) een aantekening kan komen bij gebouwen die in bezit zijn van gesanctioneerde personen. Hiervoor is nog wel een regeling nodig, die vrijdag "in het kabinet besloten en volgende week vastgesteld" wordt. De Kamer baalt dat er op het gebied van onroerend goed nog relatief weinig is gebeurd om de sancties uit te voeren.
In de haven van Rotterdam zijn de afgelopen weken al bijna 13.000 containers met bestemming Rusland of Belarus beoordeeld. Ook zijn 32.000 aangiften van vrachtzendingen vanuit die beide landen gecontroleerd. Uiteindelijk is bij 46 vrachtzendingen een verdenking dat sanctiemaatregelen zijn overtreden.
Er zijn vijf superjachten in aanbouw voor Russische afnemers. Aangezien ze nog niet kunnen worden afgeleverd is er geen grond om ze in beslag te nemen, aldus het kabinet. In de havens van ons land liggen geen jachten van Russen die op de sanctielijst staan.
Ook staan er geen vliegtuigen van Russische oligarchen in Nederland. Wel staat er één vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot vast op de luchthaven Schiphol. Het toestel krijgt geen toestemming van het ministerie van Infrastructuur om naar Rusland te vertrekken.