Terwijl de Griekse regering steeds meer in het nauw komt, schiet in Spanje het linkse Podemos omhoog in de peilingen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdagavond Griekenland de duimschroeven aangedraaid door banken niet langer toe te staan Grieks staatspapier of door de staat gegarandeerd papier te accepteren als onderpand in ruil voor financiering. De ECB verwees banken die hierdoor in geldnood komen door naar het ELA-noodloket. Daar kunnen Griekse banken op risico van de Griekse centrale bank tegen strafrente terecht voor noodfinanciering.

De aankondiging van de ECB komt op een moment dat de Griekse regering nog geen stap dichterbij is gekomen om een akkoord met de rest van de eurozone te sluiten over schuldenverlichting of een overbruggingskrediet. De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft donderdag nog eens herhaald dat Griekenland de bailout die op 28 februari afloopt niet wil verlengen, waardoor vroeg of laat de bodem van de schatkist wordt bereikt.

2. De vraag is wat de ECB hoopt te bereiken met het weigeren van Griekse staatspapier. De ECB accepteerde Grieks staatspapier als onderpand zolang Griekenland in een trojka-programma zit van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de ECB. Griekenland heeft vrijdag de trojka op theatrale wijze de deur gewezen, maar dat neemt niet weg dat de bailout nog een aantal weken loopt en dat de ECB nog even had kunnen wachten om te voorkomen dat de zaak verder escaleert.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Het probleem is dat de ECB feitelijk carte blanche heeft in het bepalen wat het wel of niet als onderpand accepteert. Het kan even zo goed morgen aankondigen dat het ELA-loket voor Griekse banken ook dicht gaat. De ECB wakkert de Griekse bankrun aan, want een Griek met een greintje verstand (en geld) zal alleen maar meer geneigd zijn zijn geld bij een Griekse bank weg te halen. En dat terwijl de ECB de financiële stabiliteit moet waarborgen en ook toezichthouder van de Griekse banken is. Anderzijds moet de ECB waken over zijn solventie en geen onnodige risico’s nemen.

Vanwege deze conflicterende belangen zei de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie vorige maand in zijn adviesuitspraak over de ECB’s onbeperkte obligatieaankopen met zoveel woorden dat de centrale bank niet in de trojka mag zitten en zich niet met de politiek of economisch beleid mag bemoeien. Dat doet de ECB nu juist wel, waarschijnlijk in de hoop dat het (sneller) een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers (waar de ECB ook toe behoort) te forceren.

3. Vanwege de onzekerheid over Griekenland staan Europese aandelenbeurzen lager. Heel spannend is het niet, want de meeste beurzen verliezen ongeveer een half procent. De beurs van Athene staat nog maar 4 procent lager, wat voor Griekse begrippen een klein verlies is. Zuid-Europese staatsleningen zijn daarnaast bijgekomen van de schok die de ECB veroorzaakte en de risco-opslag ligt nauwelijks hoger dan woensdag. Beleggers zijn dan wel nerveus vanwege Griekenland, maar er lijkt nog steeds van te worden uitgegaan dat de Griekse regering steeds meer water bij de wijn zal doen en een akkoord zal sluiten met zijn schuldeisers.

4. Terwijl de Griekse regering steeds meer in het nauw komt, schiet in Spanje het linkse Podemos omhoog in de peilingen. Volgens een peiling van staatsopinieonderzoeker CIS zou 19,3 procent van de Spanjaarden voor Podemos stemmen, 6,4 procentpunt meer dan de 12,9 procent voor de regerende centrumrechtse Partido Popular van premier Mariano Rajoy. In oktober had Podemos, dat de Spaanse staatsschuld wil saneren, nog een voorsprong van 5,9 procentpunt.

5. Meer nieuws dat de Duitse economie na drie slappe kwartalen aan het aantrekken is. Het Duitse statistiekbureau meldde vanochtend dat de fabrieksorders in december met 4,2 procent waren gestegen ten opzichte van november, toen de orders nog met 2,4 procent krompen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden een groei van 1,5 procent voor december voorspeld.

6. Superbelegger George Soros gelooft nog steeds in Spanje. Volgens de Spaanse krant Expansion stapt Soros in de beursgang van staatsluchthavenbedrijf Aena. Soros zou voor 400 miljoen euro aandelen Aena willen kopen, wat voor de regering de aanleiding was om de uitgifteprijs te verhogen van 53 naar 58 euro per aandeel.

7. Lagere olieprijs, wat nou lagere olieprijs? Het Zwitserse industriële conglomeraat ABB heeft in het vierde kwartaal geen afname van orders van klanten uit de olie- en gassector bespeurd. Sterker nog, op vergelijkbare basis stegen de orders met 4 procent. ABB had dan ook genoeg vertrouwen om het dividend te verhogen van 0,70 naar 0,72 Zwitserse frank per aandeel.

8. De Europese Commissie heeft vanochtend bij zijn nieuwe macro-economische voorspellingen de groeiverwachtingen voor Nederland laten staan op 1,4 procent voor 2015 en 1,7 procent voor 2016. In de grafiek kunt u zien dat het nog tot 2016 duurt voordat de economie het niveau van voor de crisis evenaart (in de Grote Depressie ging dat uiteindelijk heel snel omdat Nederland in 1936 devalueerde en daardoor als kool groeide).

(Bron: Maddison Historical Statistics/Europese Commissie, klik voor vergroting)

image

 

Oké, maar is er dan helemaal niets veranderd in de voorspellingen? Jawel, namelijk dat de Brusselse rekenmeesters denken dat de binnenlandse economie het een klein beetje beter zal doen. Daardoor voorspelt de Commissie dat de Nederlandse werkloosheid volgens de internationale definitie daalt van 6,9 procent in 2014 naar 6,6 procent dit jaar en 6,4 procent volgend jaar. In de herfst voorspelde de Commissie 6,8 procent voor 2015 en 6,7 procent voor 2016.

De loongroei valt waarschijnlijk ook enkele tiende van een procent hoger uit, namelijk 0,8 procent in 2015 en 2,1 procent in 2016. Daar tegenover staan veel lagere inflatieverwachtingen van respectievelijk 0,4 en 0,7 procent, waardoor de reële lonen sterker zullen stijgen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl