- Naar schatting zal tegen 2040 zo’n 1,3 miljard ton plastic de oceanen en het land van de aarde overspoelen.
- Een van de grootste boosdoeners bij het plastic afval zijn wegwerpplastics zoals flessen en wikkels.
- Dit zijn zeven biologisch afbreekbare, composteerbare en eetbare verpakkingsoplossingen die bedrijven hebben ontworpen.
Wegwerpverpakkingen voor voedsel en drank vormen het leeuwendeel van het afval dat in onze oceanen drijft.
Uit onderzoek van tijdschrift Nature Sustainability komen er alleen al in Europa komen jaarlijks tussen 307 miljoen en 925 miljoen stukken zwerfvuil in de oceaan terecht. 82 procent hiervan is plastic. Dit bestaat voornamelijk uit flessen, zakken en voedselcontainers.
In de afgelopen decennia overschrijdt de onophoudelijke toename van plastic voor eenmalig gebruik de verwerkingscapaciteit van afvalverwerkingssystemen. Daardoor is dit een bedreiging voor het milieu geworden.
Volgens Plastic Oceans wordt elk jaar 300 miljoen ton van dit materiaal gegenereerd. In slechts twee decennia kan tot 1,3 miljard ton plastic de oceanen en het land overspoelen.
Om plastic afval te vermijden, zien veel bedrijven de oplossing in het actief zoeken naar duurzame alternatieven. Dit zijn enkele van de startups die werken aan een revolutie in de verpakkingswereld met als doel deze groener te maken.
Composteerbare koffiecups
Een koffiecupje doet er 500 jaar over om te ontbinden. Volgens The Guardian worden er elk jaar wereldwijd naar schatting 20 miljard stuks weggegooid. Als je al deze koffiecups achter elkaar legt, kan je er 14 keer de aarde mee omringen.
Cafés Novell ontwierp composteerbare koffiecapsules die werken met Nespresso-koffiemachines.
Het ontwerp zorgt ervoor dat de plastic houder waarin de capsules zitten kan worden weggelaten. Daarnaast vermindert het ook de hoeveelheid karton die voor de verpakking nodig is met maximaal 45 procent. Vanzelfsprekend is het gebruikte karton 100 procent recyclebaar.
Dit betekent dat de capsules bij het organisch afval kunnen worden gedeponeerd en in 12 tot 20 weken worden afgebroken.
"Wij zijn pioniers. We weten dat er nog een paar andere projecten in Europa zijn, een door een Zwitsers bedrijf en het andere in het Verenigd Koninkrijk. Maar wij zijn de eersten met dit soort Nespresso-capsules", vertelt CFO van Cafés Novell Josep Novell aan de Spaanse krant El Periodico.
Het bedrijf investeert meer dan 1,5 miljoen euro en vier jaar onderzoek in het project.
Eetbare algenverpakking
De in Londen gevestigde startup Notpla wil verpakkingen volledig laten verdwijnen. Het creëerde daarvoor Ooho, een alternatief voor plastic dat met algen wordt geproduceerd. Dat is niet alleen biologisch afbreekbaar, het is ook eetbaar. Als het wordt weggegooid, duurt het slechts een paar weken om af te breken.
Het ongebruikelijke materiaal, dat ontworpen is om vloeistof in te bewaren, is al gebruikt bij tennistoernooi Roland Garros en de marathon van Londen.
Notpla werkt ook aan algenverpakkingen ter vervanging van kartonnen dozen. Deze test het al in Londen met Just Eat als partner, aldus de CEO van het bedrijf.
In april 2017 haalde Notpla in slechts drie dagen iets minder dan 1 miljoen euro op via crowdfundingplatform Crowdcube. In augustus 2018 slaagden het erin om een investering te krijgen van durfkapitaalfonds Sky Ocean Ventures. Een jaar later organiseerde het een groeikapitaalronde onder leiding van Impact VC Astanor Ventures en Lupa Systems.
Het bedrijf, opgericht in 2014, heeft tot nu toe een totale investering van 6 miljoen euro ontvangen volgens Crunchbase.
Reolivar of olijfsteen
Deze startup creëerde een nieuwe lijn van circulaire materialen op basis van olijfpitten.
Naifactory Lab ontwikkelde een composteerbaar materiaal wat zij reolivar noemen. Dit wordt in Spanje gemaakt en kan gemakkelijk gevormd worden bij lage temperaturen.
Het bedrijf vertelde Insider dat het materiaal een "soort bioplastic" is dat ze gebruiken om een grote verscheidenheid aan objecten mee te maken.
Industriële materialen gemaakt van plantenafval
Feltwood, gevestigd in Zaragoza in Spanje, ontwikkelt een technologie om ecologische industriële materialen te maken van afvalproducten van landbouwgewassen.
De producten zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, composteerbaar en hebben een lage CO2-voetafdruk. Ze vormen ook een alternatief voor plastic, hout en andere vervuilende en giftige industriële materialen.
Feltwood haalde tot nu toe in 1,4 miljoen euro groeigeld op en werd dit jaar opgenomen in de top 10 van startups die speerpunt zijn van innovatie in milieubescherming, meldt Europe Press.
Zeewier plastic
De Catalaanse ecodesign-startup Oimo ontwikkelde een reeks biomaterialen die compatibel zijn met klassieke plastic machines.
Het bedrijf is erin geslaagd om een duurzaam materiaal te maken dat lijkt op plastic. Het doet dit op basis van zeewierextracten, natuurlijke suikers, of niet-toxische plantaardige oliën en mariene stoffen.
"We hebben een soort duurzame verpakking ontwikkeld die weinig weegt en gemakkelijk te bewerken is om de nodige flexibiliteit of stijfheid te bereiken. Zo is het makkelijk aan te passen aan de behoeften van de verschillende mogelijke toepassingen", vertelt Albert Marfà, CEO van de startup, aan Residuos Profesionales.
Oimo is een van de gelukkige bedrijven die steun krijgt van het ACCIÓ-Startup Capital-project. Dit wordt uitgekeerd door het Agència per la Competitivitat de l'Empresa (Agentschap voor zakelijk concurrentievermogen) van Catalonië. Het ontving in totaal 75.000 euro van het programma.
De startup kreeg in 2020 de eerste prijs van de achtste editie van de Ondernemingsprijs van de Stichting Caja de Ingenieros, met een dotatie van 15.000 euro.
Afbreekbare verpakking voor brood en gebak
Het Valenciaanse bedrijf Vicky Foods zet zich volledig in voor een omschakeling naar composteerbare verpakkingen voor zijn merk Dulcesol.
Vanaf deze zomer brengt het bedrijf zijn producten op de markt in verpakkingen die gebruik maken van een nieuwe technologie waardoor het verpakkingsmateriaal afbreekt alsof het organisch afval is.
Naar schatting wordt dit uitgeprobeerd op 150 miljoen verpakkingen van al zijn brood- en banketproducten. Dat vertaalt zich in een jaarlijkse vermindering van 1.200 ton plastic dat het merk gebruikt.
VEnvirotech
Deze biotech-startup gebruikt bacteriën om organisch afval om te zetten in het bioplastic polyhydroxyalcanoaat (PHA). Dit is vergelijkbaar met polyethyleen en polypropyleen, maar is biologisch afbreekbaar, niet giftig en veilig voor het menselijk lichaam.
Het in 2017 opgerichte en in de provincie Barcelona gevestigde VEnvirotech sloot in 2021 een van de grootste investeringsrondes van het jaar af in de biotechsector. Het haalde 11 miljoen euro aan groeikapitaal binnen. Tot nu toe is er in totaal 15 miljoen euro in het bedrijf gepompt.
Met het geld kan het bedrijf de proefprojecten opschalen die het heeft lopen bij bedrijven zoals Nestlé, Calidad Pascual en BonÀrea.