Die zoete, aardachtige geur die de lucht vult na het maaien van gras is eigenlijk een kakofonie van geschreeuw in plantentaal.

Planten kunnen net als dieren hun buren waarschuwen als er gevaar dreigt, maar ze produceren geen geluid om te communiceren. Ze gebruiken chemicaliën die ze verspreiden via de lucht en die voor ons ruiken als vers gemaaid gras.

Wetenschappers in Japan hebben deze fascinerende interactie tussen planten voor het eerst op camera vastgelegd.

Gezonde planten lichtten op als een gloeilamp, op het moment dat ze waarschuwingsboodschappen ontvingen van beschadigde planten, zo zagen wetenschappers die dit proces wisten te observeren met een speciale microscoop die bepaalde chemicaliën als licht detecteert.

via GIPHY

"Deze techniek is een zeer krachtig hulpmiddel om iedereen te laten zien dat planten zeer gevoelig zijn", zegt Masatsugu Toyota, moleculair bioloog en hoofdonderzoeker aan de Saitama Universiteit in Japan, tegen Business Insider.

Planten waarschuwen elkaar met neveldeeltjes in de lucht

De soorten chemische stoffen die planten gebruiken om met elkaar te praten, worden vluchtige organische stoffen genoemd.

Deze stoffen komen gezonde planten binnen via porieachtige gaatjes, genaamd huidmondjes, en verspreiden de informatie door het hele blad. Je ziet het hele proces realtime in de video hieronder.

Toyota vergelijkt het waarschuwingssysteem van planten met mensen die 'gevaar ruiken'. Met je neus kun je geuren waarnemen, die je hersenen gebruiken als informatie over de omgeving, legt hij uit. Ruik je bijvoorbeeld een stinkende, zwavelachtige geur, dan kan dat een aanwijzing zijn dat er een boos stinkdier in de buurt is.

Planten blijken hetzelfde te doen: ze waarschuwen hun buren voor problemen door de lucht te benevelen met deeltjes, zo melden de onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De rupsen komen eraan!

Wetenschappers denken dat gezonde planten de waarschuwingssignalen van beschadigde planten gebruiken om zich te verdedigen tegen vijanden.
Wetenschappers denken dat gezonde planten de waarschuwingssignalen van beschadigde planten gebruiken om zich te verdedigen tegen vijanden.
Masatsugu Toyota/Saitama University

De onderzoekers plaatsten planten in een container met hongerige rupsen, terwijl ze in een andere container onbeschadigde planten plaatsten zonder rupsen.

Ze verbonden de twee containers met een luchtpomp, zodat lucht en kleine moleculen tussen de containers konden stromen, maar organismen niet.

De 'gezonde' container was gevuld met genetisch gemodificeerde Arabidopsis, een onkruidachtige plant uit de mosterdfamilie die fluorescerend oplicht wanneer bepaalde chemicaliën in de plant worden gedetecteerd.

De onderzoekers hielden gezonde en beschadigde planten gescheiden van elkaar, maar chemicaliën van de gehavende exemplaren konden hun gezonde soortgenoten via een luchtpomp bereiken.
De onderzoekers hielden gezonde en beschadigde planten gescheiden van elkaar, maar chemicaliën van de gehavende exemplaren konden hun gezonde soortgenoten via een luchtpomp bereiken.
Masatsugu Toyota/Saitama University

Toyota en zijn team installeerden een microscoop om deze fluorescentie als neongroen licht te detecteren en begonnen te filmen.

Na verloop van tijd, toen de rupsen de planten in hun bak begonnen te beschadigen, zagen ze dat de planten in de aangesloten bak zonder rupsen felgroen begonnen te gloeien. Dit verspreidde zich van de uiteindes van de bladeren naar de steel.

In wezen werd informatie uit de lucht, een boodschap, doorgegeven aan de plant, net als bij een smartphone. De plant zou deze informatie kunnen gebruiken om zich voor te bereiden op een aanval, theoretiseren de onderzoekers in hun artikel.

'Wees aardig voor je planten', zeggen onderzoekers

De onderzoekers zeggen dat de communicatie van planten lijkt op die van dieren en mensen.
De onderzoekers zeggen dat de communicatie van planten lijkt op die van dieren en mensen.
Guido Mieth/Getty Images

Toyota zegt dat dit communicatiesysteem op celniveau ongelooflijk veel lijkt op wat we bij dieren en mensen zien. De informatie en de communicatiemethode zijn verschillend. Maar zodra de planten de boodschap ontvingen, veroorzaakte dit golven van calciumsignalering, wat vergelijkbaar is met hoe dierlijke en menselijke cellen met elkaar communiceren.

Gezien de overeenkomsten met mensen en dieren, zou Toyota graag zien dat mensen zorg dragen voor hun planten.

"Planten kunnen verschillende stimuli in hun omgeving waarnemen. Ze kunnen ruiken en voelen en met elkaar communiceren. In die zin is er geen verschil tussen dieren en planten", stelt Toyota. "Ik wil echt dat iedereen, vooral kinderen, begrijpen dat planten heel gevoelig zijn. Wees alsjeblieft voorzichtig met alle planten."

LEES OOK: Techpersoneel in Utrechtse kantoortoren werkt tussen 1.550 planten, bomen en struiken: zo’n kantoortuin vermindert stress, maar haalt weinig CO2 uit de lucht