- Piloten hebben vanuit hun cockpit een uniek perspectief op de wereld.
- Ze kunnen bijvoorbeeld genieten van een onbelemmerd zicht op prachtige natuurlijke bezienswaardigheden, zoals roze meren en rechthoekige ijsbergen.
- Dit zijn 9 spectaculaire dingen die piloten hebben waargenomen tijdens het vliegen.
- Lees ook: ‘Business class light’: een betere stoel, maar verder weinig extra’s – dit kost het bij KLM en andere vliegmaatschappijen
Vraag je je wel eens af wat voor bijzondere fenomenen piloten zien vanuit de lucht?
Het antwoord: ufo’s, geogliefen, drones en enkele van de meest bijzondere bezienswaardigheden die de natuur te bieden heeft. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk dan de slideshow hieronder!
9 spectaculaire dingen die piloten hebben waargenomen
9 spectaculaire dingen die piloten hebben waargenomen
-
Diverse piloten beweren ufo's te hebben gezien.
Piloten beweren al tientallen jaren ufo’s (unidentified flying objects) te zien. Meestal gaat het om felle lichten, of objecten die in een formatie vliegen.
In juni 1947 zei de Amerikaanse piloot Kenneth Arnold bijvoorbeeld dat hij negen gloeiende blauwe objecten in een ‘V’ zag vliegen boven de stratovulkaan Mount Rainier nabij Seattle. In november 2018 meldden piloten ufo’s voor de kust van Ierland.
De Amerikaanse regering heeft zulke meldingen meerdere keren onderzocht. In plaats van aliens zou het gaan om onder meer militaire oefeningen, hoaxes en camerafouten.
shanecotee/ iStock
-
Piloten hebben in en over orkanen gevlogen.
“Ik ben veel liever in de lucht. Als de wind duwt, geeft een vliegtuig mee”, zei piloot Terry Lynch tegen het tijdschrift Popular Mechanics. Hij vloog over de kust van de Amerikaanse staat South Carolina tijdens orkaan Hugo in 1989.
Commerciële vluchten bevinden zich gewoonlijk hoger dan een orkaan, zodat ze er soms gewoon overheen kunnen vliegen. Volgens meteoroloog en piloot James Aydelott zou je daar als passagier in het vliegtuig weinig van moeten merken.
NOAA via AP
-
Piloten van NASA hebben rechthoekige ijsbergen gezien.
Piloten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zagen zeldzame, rechthoekige ijsbergen toen ze over het Antarctisch Schiereiland vlogen.
“Ik zie vaak ijsbergen met relatief rechte randen, maar ik heb er eigenlijk nog nooit een gezien met zo’n rechte hoek als deze”, zei een van de piloten over de ervaring tegen Mysterious Universe.
Mario Tama/Getty Images
-
Sommige piloten vliegen geregeld over roze meren.
Roze meren zijn zo populair dat er nu zelfs vluchten voor worden georganiseerd. De beroemdste is Lake Hillier in West-Australië. Er zijn ook roze meren in British Columbia, Spanje en Canada.
De meren krijgen hun roze kleur door een hoog zoutgehalte in combinatie met algen. De biologische kleurstoffen (carotenoïden) die hierdoor ontstaan kleuren het water roze.
Shutterstock/vvvita
-
Geogliefen kunnen goed vanuit de lucht worden gespot.
Geogliefen zijn tekeningen, vaak met een bijzondere betekenis, in of op de aarde. Dit kan van alles zijn: van mensen en dieren tot geometrische figuren. Sommige geogliefen zijn tot wel 400 meter breed.
Deze afbeeldingen komen relatief veel voor in Noord-Kazachstan, Rusland, Brazilië en Peru.
lovelypeace/ iStock
-
Piloten zitten op de eerste rij bij bliksem.
Elk commercieel vliegtuig in de VS wordt naar schatting minstens een keer per jaar door bliksem geraakt, zei een expert tegen Scientific American.
Commerciële vliegtuigen zijn gemaakt van aluminium. Dit geleidt elektriciteit en houdt de gevaarlijke spanning aan de buitenkant van het toestel. Sommige privévliegtuigen zijn van andere materialen gemaakt en moeten oppassen voor onweersbuien.
Jurkos/ iStock
-
Sint-Elmsvuur komt soms voor het bij vliegen door onweersbuien.
Sint-Elmsvuur lijkt op bliksem, maar is het niet. Dit is een fenomeen waarbij er lichtgevende ontlading optreedt, bijvoorbeeld langs de vleugels of andere delen van een vliegtuig als gevolg van statische elektriciteit tijdens onweersbuien.
De flitsen in de lucht lijken op dansende bliksemschichten. Sint-Elmsvuur is meestal blauw of paars van kleur, maar kan ook groen lijken.
Men kan het ook horen “zingen” op de radio van het vliegtuig. Het klinkt dan als een sissend geluid dat op en neer gaat in de muzikale toonladder.
YouTube/AccuWeather
-
Tijdens het vliegen verschijnen wel eens ballonnen.
Ballonnen veroorzaken soms problemen voor piloten en luchthavens. Vorig jaar moest een passagiersvliegtuig van Qatar Airways bij een landing in São Paulo uitwijken voor een onbemande heteluchtballon.
Ook op grotere hoogtes verschijnen wel eens ballonnen. In 2017 kwam een weerballon wel erg dicht in de buurt van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta. Een GoPro-camera die op de ballon gemonteerd was, legde het vast op beeld.
jakkapan21/ iStock
-
Piloten zien ook drones soms akelig dichtbij komen.
Eerder dit jaar meldde een piloot in Londen dat hij een drone op zo’n 6 meter afstand van zijn vliegtuig zag rondzweven.
Om dit soort incidenten te voorkomen, zijn er regels opgesteld. Zo mogen drones in het Verenigd Koninkrijk niet worden gebruikt in een straal van 5 kilometer rond luchthavens en geldt een maximale hoogte van 120 meter. In de Europese Unie gelden deze regels.
Naypong/ iStock