• Pieter Omtzigt noemt de notitie van de verkenners waarin zijn naam stond genoemd in combinatie met de woorden ‘functie elders’ een belediging van de Nederlandse kiezer.
  • Het CDA-Kamerlid denkt dat er “iets verborgen wordt gehouden”. Hij hoopte dat de verkenners binnen 24 uur openheid van zaken zouden geven, maar dat gebeurde niet.
  • Omtzigt is woensdagmiddag in de Tweede Kamer vanwege de installatie van de nieuwe Kamer, daarna volgt een debat over de kwestie.

De gewraakte notitie van de verkenners waarin de naam van CDA’er Pieter Omtzigt werd genoemd was een belediging van “de Nederlandse kiezer”. Dat zei het CDA-Kamerlid woensdagmiddag in de Tweede Kamer, waar hij is voor de beëdiging van het nieuwe parlement.

Omtzigt denkt dat er “iets verborgen wordt gehouden” omdat er inmiddels al een week is verstreken en nog niet duidelijk is van wie de notitie afkomstig is.

“Deze notitie is niet geschreven, iemand heeft ‘m geschreven. Er is hier geen spooktypemachine in Den Haag. Er is iemand die getikt heeft: positie Omtzigt functie elders. Dat hoort niet.”

Zelf had Omtzigt verwacht dat de verkenners binnen 24 uur openheid van zaken zouden hebben gegeven, zegt hij nu, maar dat is uitgebleven. “Dat heeft ook een effect op de persoonlijke verhoudingen tussen mij en de twee mensen die als verkenners zijn aangesteld.”

https://twitter.com/Natalie_Kabul/status/1377225279467323397

De verkenners trokken deze week het boetekleed aan en zeggen dat geen van de fractievoorzitters met wie ze spraken Omtzigt heeft genoemd. Maar daar nemen veel partijen, en ook Omtzigt, geen genoegen mee.

'Functie elders'

De notitie werd vorige week donderdag gefotografeerd, toen verkenner Kajsa Ollongren ermee over het Binnenhof liep. Bij Omtzigts naam stonden de woorden 'functie elders', wat doet vermoeden dat er werd nagedacht over een manier om van het kritische Kamerlid af te komen.

Omtzigt had verwacht dat de verkenners binnen 24 uur openheid van zaken zouden hebben gegeven, zegt hij nu, maar dat is uitgebleven. Ook veel partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden met de uitleg die tot dusver is gegeven.

Debat over opstappen verkenners

De Kamer praat later woensdag met Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma over de kwestie. "Ik ga niet speculeren over wat er is gebeurd, dat komt in het debat", aldus Omtzigt. "Ze zijn verplicht aan Nederland om mede te delen wat er is gebeurd."

"Het bizarre is dat het allemaal over mijn persoon gaat", vindt Omtzigt. "Het kabinet is afgetreden om het kinderopvangtoeslagschandaal. Maar het is ook afgetreden omdat het vier jaar tegen mij gelogen heeft."

Hij merkt op dat premier Mark Rutte in de nasleep van de affaire meer openheid heeft beloofd. "Dit is ook een test of er meer openheid komt."

Kamer wil stukken verkenning inzien

Voordat er een debat wordt gehouden over de mislukte verkenning moeten niet alleen de gewraakte notitie, maar ook andere stukken en aantekeningen van zowel de verkenners als van ambtenaren openbaar worden gemaakt. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

PVV-leider Geert Wilders vroeg woensdag het debat aan, en kreeg daarvoor steun van de gehele Kamer. Daarnaast wil hij drie soorten stukken inzien: de gewraakte notitie, waarin Omtzigt werd genoemd, de gespreksverslagen van de gesprekken die de verkenners hadden met de fractievoorzitters, en "alle aantekeningen en andere notities van de verkenners en van ambtenaren".

Beide verzoeken werden door iedereen van harte gesteund. Alleen VVD-leider Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA hielden het bij "steun voor het debat". Hoekstra voegde er wel aan toe dat het "bizar is wat er is gebeurd".

Hoekstra voegde er even later, buiten de vergaderzaal, desgevraagd aan toe dat wat hem betreft "alle stukken openbaar kunnen worden".

LEES OOK: Pieter Omtzigt reageert voor het eerst: ‘Morgen word ik beëdigd, functie elders Kamerlid dus’