- Philips heeft opnieuw zijn omzetverwachting voor dit jaar verhoogd. Het concern denkt 6 tot 7 procent meer omzet te boeken dan in 2022.
- Dit ondanks de aanhoudende problemen met slaapapneu-apparaten.
- De verkopen van het bedrijf daalden wel in het derde kwartaal.
- Lees ook: Telg van Italiaanse ondernemersfamilie Agnelli legt uit hoe belang in Philips past in beleggingsstrategie
Het geplaagde zorgtechnologieconcern Philips heeft opnieuw zijn inkomstenverwachting voor dit jaar verhoogd. De in Amsterdam gevestigde onderneming verwacht dat de omzet nu 6 tot 7 procent hoger uitkomt dan vorig jaar, ondanks de aanhoudende problemen met de slaapapneu-affaire.
De bedrijfswinst verdubbelde het afgelopen kwartaal ruim ten opzichte van een jaar eerder. Philips kampte wel met een dalend aantal nieuwe bestellingen.
Beleggers reageerden maandagochtend lauw op de cijfers: het aandeel Philips zakte lichte met 0,3 procent.
Het medisch-technologische bedrijf was drie maanden geleden ook optimistischer over zijn inkomsten voor 2023. Die zeggen niet alles over hoe goed het gaat met Philips, omdat ook veel inkomsten pas later worden gegenereerd door langlopende bestellingen.
Onder meer door een lagere vraag vanuit China was het aantal nieuwe orders van juli tot en met september 9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Philips spreekt nog altijd van een goedgevulde orderportefeuille. De afname van 9 procent is ook een beetje vertekend vanwege de vergelijking met sterke eerdere resultaten.
"Maar we nemen de nodige maatregelen om de orderinname te verbeteren", zegt topman Roy Jakobs. "We willen de doorlooptijd van een bestelling verkorten en willen voortbouwen op de positieve impact van onze innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie."
Volgens het bedrijf is de lijst met openstaande bestellingen nog altijd 20 procent groter dan voordat de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen ontstonden, waar vooral de coronacrisis schuldig aan was.
Het verbeteren van het eigen toeleveringsproces is volgens Jakobs een van de redenen voor de betere prestaties van de afgelopen maanden. "Ook onze focus op veiligheid en de versimpelde bedrijfsstructuur hebben daarvoor gezorgd." Philips kondigde eerder al aan de komende jaren 10.000 banen te schrappen.
De vergelijkbare omzet van Philips, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, kwam de afgelopen drie maanden 11 procent hoger uit op 4,47 miljard euro. Philips hield een onderliggend bedrijfsresultaat van 457 miljoen euro over, tegenover 209 miljoen euro een jaar eerder. Dat overtrof de verwachtingen van analisten.
Philips mogelijk nog 7 jaar bezig met affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, aldus topman
Over de al jaren durende problemen met de apparaten tegen slaapapneu maakte Philips niet veel nieuws bekend.
Philips riep in 2021 miljoenen apparaten tegen slaapapneu terug. De apparaten bleken gezondheidsrisico's met zich mee te dragen, omdat het schuim in de machines af kon brokkelen en er giftige gassen vrij konden komen. Patiënten liepen het risico kanker te krijgen van de apparaten.
De ontzetting bij het publiek was groot, al helemaal toen signalen erop wezen dat het bedrijf al jaren op de hoogte was van deze kwestie.
Afgelopen maand bleek dat Philips een akkoord had bereikt over schadevergoedingen voor klanten in de Verenigde Staten die de defecte apparaten hadden gebruikt. Er liepen inmiddels tal van Amerikaanse rechtszaken tegen Philips over de zaak.
Patiënten met een defect apparaat krijgen een financiële vergoeding, dat onder andere afhangt van het type apparaat. Volgens persbureau Bloomberg is er minstens 479 miljoen dollar gemoeid met de schikking. Begin dit jaar zette Philips 575 miljoen euro (ruim 600 miljoen dollar) apart voor de geschatte kosten van deze schikking. Wel benadrukte Philips dat de schikking niet betekent dat het bedrijf toegeeft ergens de fout in te zijn gegaan.
Er zijn nog veel meer rechtszaken tegen Philips, van mensen die beweren gezondheidsschade te hebben opgelopen door de defecte apparaten. Zo'n zeshonderd klanten hebben volgens Philips in de VS een claim ingediend op persoonlijke titel. Ook staan er 50.000 personen in een speciaal register ingeschreven die zich het recht voorbehouden ooit zo'n claim in te dienen, zodat de feiten niet verjaren.
De kwestie sleept zich ondertussen voort. Begin deze maand vroeg de Amerikaanse medische toezichthouder FDA om meer testen op slaapapneu-machines van het bedrijf. Volgens de FDA zijn die extra testen nodig om gezondheidsrisico’s voor gebruikers vast te stellen.
Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, zei topman Roy Jakobs gezegd eind september in een interview met financieel persbureau Bloomberg.