De afnemende groei in opkomende markten en de verzwakking van valuta van de betreffende landen hebben in het derde kwartaal druk gezet op de resultaten van een reeks grote Nederlandse bedrijven.

Die effecten zijn nog niet volledig in de verwachtingen voor die cijfers verwerkt, stellen analisten van Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid gaat beperken en de eerste tekenen van economisch herstel in Europa hebben de afgelopen maanden gezorgd voor een uitstroom van kapitaal uit opkomende markten. Mede daardoor zijn onder meer de munten van India, Zuid-Afrika en Brazilië sterk gedaald ten opzichte van de euro.

Omzet 4 tot 8 procent gedrukt

De analisten wijzen erop dat Unilever al heeft gewaarschuwd voor de negatieve effecten van de afzwakkende groei en druk op de valuta in Azië. Nutreco voerde valuta-effecten aan als een van de redenen voor de lagere winstverwachting voor dit jaar.

Volgens Rabo hebben ook Philips, Reed Elsevier, Arcadis, Corbion, Vopak, DSM, AkzoNobel, Brunel en TenCate waarschijnlijk last gehad van deze ontwikkelingen. Valutaschommelingen kunnen bij deze bedrijven de omzet met 4,4 tot 8 procent hebben gedrukt.

Het negatieve effect op de winst per aandeel kan oplopen tot 7 procent, afhankelijk van hedgingstrategieën.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl