- Philips roept meer dan 300 MRI-scanners terug, omdat zich mogelijk gevaarlijke situaties kunnen voordoen.
- Volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA bestaat bij de scanner van het type Panorama 1.0T HFO het risico op ontploffing door een ophoping van gas.
- De MRI-kwestie komt bovenop de slepende affaire rond slaapapneuapparaten van Philips.
- Lees ook: Philips verhoogt omzetverwachting voor 2023, maar affaire rond slaapapneu werpt schaduw over bedrijf
Medisch technologiebedrijf Philips roept zo’n 340 medische scanners terug, omdat zich mogelijk gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Het gaat om MRI-scanners die het Nederlandse bedrijf tussen 2005 en 2014 verkocht.
Een magneet van MRI-scanners kan in sommige gevallen oververhit raken, waarna vloeibaar helium verdampt. Normaal gesproken wordt dat heliumgas afgevoerd. Maar volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA kan bij Philips’ scanner van het type Panorama 1.0T HFO zoveel druk ontstaan door het opgehoopte gas dat het risico op ontploffing ontstaat.
Philips laat weten dat er één incident bekend is met dit type MRI-scanner, waarbij schade aan het systeem ontstond. Dit gebeurde toen monteurs de magneet uit bedrijf namen en “naar verluidt de gebruiksaanwijzingen van Philips niet opvolgden”. Vooralsnog zijn er geen gevallen van gezondheidsschade of verwondingen bekend.
Philips mogelijk nog 7 jaar bezig met affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, aldus topman
De MRI-kwestie komt bovenop de slepende affaire rond slaapapneuapparaten van Philips. Het bedrijf riep in 2021 miljoenen van die apparaten terug. Ze vormden een gezondheidsrisico, omdat het schuim in de machines af kon brokkelen en er giftige gassen vrij konden komen. Patiënten liepen het risico kanker te krijgen van de apparaten.
De ontzetting bij het publiek was groot, al helemaal toen signalen erop wezen dat het bedrijf al jaren op de hoogte was van deze kwestie.
In september bleek dat Philips een akkoord had bereikt over schadevergoedingen voor klanten in de Verenigde Staten die de defecte apparaten hadden gebruikt. Er liepen inmiddels tal van Amerikaanse rechtszaken tegen Philips over de zaak.
Patiënten met een defect apparaat krijgen een financiële vergoeding, dat onder andere afhangt van het type apparaat. Volgens persbureau Bloomberg is er minstens 479 miljoen dollar gemoeid met de schikking. Begin dit jaar zette Philips 575 miljoen euro (ruim 600 miljoen dollar) apart voor de geschatte kosten van deze schikking. Wel benadrukte Philips dat de schikking niet betekent dat het bedrijf toegeeft ergens de fout in te zijn gegaan.
Er zijn nog veel meer rechtszaken tegen Philips, van mensen die beweren gezondheidsschade te hebben opgelopen door de defecte apparaten. Zo'n zeshonderd klanten hebben volgens Philips in de VS een claim ingediend op persoonlijke titel. Ook staan er 50.000 personen in een speciaal register ingeschreven die zich het recht voorbehouden ooit zo'n claim in te dienen, zodat de feiten niet verjaren.
De kwestie sleept zich ondertussen voort. Begin oktober vroeg de Amerikaanse medische toezichthouder FDA om meer testen op slaapapneu-machines van het bedrijf. Volgens de FDA zijn die extra testen nodig om gezondheidsrisico’s voor gebruikers vast te stellen.
Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, zei topman Roy Jakobs eind september in een interview met financieel persbureau Bloomberg.