- Zorgtechconcern Philips schrapt in drie jaar tijd wereldwijd in totaal 6.000 banen.
- Als onderdeel van deze reorganisatie verdwijnen er in Nederland dit jaar 1.100 banen bij Philips.
- Er verdwijnen vooral banen in Eindhoven, Best en Amsterdam.
- Lees ook: ASML rekent op aantrekken chipmarkt in tweede helft van 2023
Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3.000 banen. De twee jaar erna verdwijnt nog eens hetzelfde aantal banen, maakte het bedrijf maandag bekend.
De ontslagen horen bij een reorganisatie die topman Roy Jakobs inzet. Daardoor moet het medisch technologiebedrijf beter gaan presteren.
Als onderdeel van de reorganisatie schrapt Philips dit jaar in Nederland 1.100 banen. Er zullen vooral werknemers in Eindhoven, Best en Amsterdam hun werk verliezen. In de hoofdstad staat het hoofdkantoor bij het Amstelstation, maar daar gaat Philips weg. Vanaf 2025 zetelt het medisch technologiebedrijf aan de Zuidas.
Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten.
Afgelopen oktober vorig zette het zorgtechnologieconcern ook al het mes in het personeelsbestand. Daarbij kondigde Philips het verlies van vierduizend banen aan, waarvan 400 in Nederland.
De nieuwe ontslagronde bij Philips is bij vakbond FNV "keihard" aangekomen, laat FNV-bestuurder Hans Wijers weten. "Het gaat om zulke grote aantallen, het is dramatisch. En het is nog maar de vraag of de ontslagen gaan helpen." Ook vakbonden VHP2 en CNV hopen dat het bij deze ontslaggolf blijft.
"Voortgaan op deze manier had weinig zin, met het oog op de organisatiestructuur. Die is namelijk veel te ingewikkeld en moet simpeler. Het lijkt erop dat de nieuwe topman daar naar heeft geluisterd", stelt Wijers. Maar of het ontslaan van 1100 medewerkers in Nederland daarvoor de juiste wijze is? "Dat zal de tijd moeten uitwijzen", aldus de vakbondsbestuurder.
Vakbond CNV reageert "geschokt" op het nieuwe banenverlies bij Philips en denkt dat de reorganisatie "geen enkele garantie op rustig vaarwater" biedt bij het medisch technologiebedrijf. CNV-bestuurder Arjan Huizinga wijst erop dat de vier vorige topmannen bij Philips kort nadat ze waren aangesteld ook altijd grote veranderingen doorvoerden. "Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op lange termijn?"
"Elke keer is een kaalslag onder de medewerkers onderdeel van de oplossing om het bedrijf verder te helpen", aldus Huizinga. "Maar het zijn juist deze mensen die er alles aan doen om van Philips een fantastisch bedrijf te maken. Het zou veel wenselijker zijn om de dividenduitkering aan aandeelhouders voor een of twee jaar stop te zetten."
De CNV'er vindt dat Philips medewerkers wiens banen nu behouden blijven eigenlijk een werkgelegenheidsgarantie moet geven. "‘Als je er zoveel vertrouwen in hebt dat een nieuw businessmodel waarmee 1100 banen verloren gaan je er weer bovenop helpt, mag je de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven."
Daarnaast dringt hij erop aan dat Philips zijn personeel nu niet te lang in onzekerheid houdt over hun toekomst bij het bedrijf en dat Philips ruimhartig omgaat met de vrijwillige vertrekregeling en de plaatsmakersregeling uit het doorlopende sociaal plan.
Ook vakbond VHP2 spreekt van een "dieptrieste dag" voor Philips, en over een "tweede Blue Monday".
In totaal heeft Philips wereldwijd zo'n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.
Philips lijdt verlies van €1,6 miljard in 2022
Philips heeft afgelopen jaar onder meer last gehad van de Chinese coronamaatregelen. Dat was één van de oorzaken van leveringsproblemen van materialen. Ook de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten, waarvoor het medisch technologiebedrijf nog eens 85 miljoen euro apart zette, speelde Philips parten. De onderneming leed een jaarverlies van 1,6 miljard euro.
De omzet van Philips ging in 2022 wel omhoog, met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 17,8 miljard euro. Dat kwam echter vooral door overnames. Op vergelijkbare basis was er een omzetdaling van 3 procent. Dat kwam vooral door de Connected Care-tak waarin onder meer de slaapapneu-apparaten zijn ondergebracht. In het vierde kwartaal groeide die tak echter weer wat.
In die periode liep het aantal nieuwe orders juist terug, mede doordat er in 2021 een grote vraag was naar producten voor de behandeling van coronapatiënten die toen wereldwijd nog in veel grotere aantallen in ziekenhuizen terechtkwamen.
De coronamaatregelen in China, die inmiddels zijn opgeheven, leidden ook tot minder verkopen van bijvoorbeeld elektrische tandenborstels en scheerapparaten in dat land. Daarnaast merkte Philips ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het vertrek uit Rusland.
De situatie in de leveringsketen verbeterde al wat in de laatste drie maanden van het jaar. Daardoor kon Philips weer meer producten maken. Maar die leveringsketen blijft "een uitdaging".
De terugroepactie van slaapapneu-apparaten is voor het grootste deel afgerond. Philips vervangt meer van de aangetaste apparaten, waarvan het isolatieschuim kan verbrokkelen, door nieuwe apparaten en dat kost wat meer.
Dit jaar verwacht Philips weer groei, ondanks dat consumenten meer nadenken over hun uitgaven door de hoge inflatie. Duurdere onderdelen zetten bovendien de winstmarge nog altijd onder druk.
Beleggers tevreden met ingreep
Vakbonden mogen geschokt zijn door het nieuws, beleggers zijn juist enthousiast. Philips was maandag veruit de sterkste stijger in de AEX-index, die verder juist een verlies liet zien.
In het afgelopen kwartaal boekte het concern een omzet van 5,4 miljard euro en een nettoverlies van 105 miljoen euro. Philips presteerde daarmee beter dan verwacht en het aandeel werd dik 5 procent hoger gezet.