- Zorgtechconcern Philips heeft de operationele winst in het derde kwartaal van dit jaar ruimschoots zien halveren.
- Philips gaat wereldwijd 4.000 banen schrappen op een totaal van 79.000 werknemers.
- In Nederland vallen er 400 ontslagen op een totaal van 11.000 werknemers.
- Lees ook: Philips doet afschrijving van €1,3 miljard vanwege haperende apparatuur voor slaapapneu
Zorgtechnologiebedrijf Philips schrapt wereldwijd 4.000 banen. In Nederland vallen er 400 gedwongen ontslagen op een personeelsbestand van 11.000 arbeidsplaatsen, laat een woordvoerder van het concern weten.
De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook kampt het bedrijf met een kostbare terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.
Daardoor daalde de omzet in het derde kwartaal met 5 procent tot 4,3 miljard euro. De operationele winst liep terug tot 209 miljoen euro, vergeleken met 512 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.
Philips wil met de banenreductie de organisatie stroomlijnen en de bedrijfskosten verlagen. De reorganisatie kost naar verwachting 300 miljoen euro, maar levert wel een jaarlijkse kostenbesparing op van ongeveer hetzelfde bedrag. Philips heeft wereldwijd 79.000 mensen in dienst.
Het medisch-technologiebedrijf waarschuwde onlangs al dat de omzet 5 procent lager ligt dan een jaar eerder als gevolg van de tegenvallers - zo zijn onderdelentekorten groter dan eerder verwacht - en zei tevens dat ook de winst fors zou afnemen. Ook de operationele winst zal een stuk lager uitvallen dan een jaar geleden. Analisten denken dat de door Philips benoemde problemen ook in het vierde kwartaal nog zullen spelen, en mogelijk zelfs volgend jaar.
Philips kondigde eerder ook al een afwaardering van 1,3 miljard euro aan op het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de slaapapneu-apparaten, waarvan miljoenen exemplaren moeten worden teruggeroepen.
Het aandeel Philips daalde maandag beperkt met 1 procent tot een niveau van 13,21 euro. In drie maanden tijd is het aandeel Philips inmiddels bijna 40 procent gezakt.
Winstalarm Philips door verzwakking economie en onzekerheid China
Vooruitkijkend voorziet het bedrijf "langdurige operationele- en leveringsuitdagingen, een verslechterende macro-economische omgeving en aanhoudende onzekerheid met betrekking tot coronamaatregelen in China". Dit kan volgens Philips gedeeltelijk gecompenseerd worden door de productiviteit te verbeteren en acties met prijzen door te voeren. Op basis hiervan verwacht Philips nu een "gemiddelde eencijferige vergelijkbare omzetdaling" voor het vierde kwartaal.
Roy Jakobs, de nieuwe topman van Philips, presenteert de kwartaalcijfers voor het eerst. Hij volgde Frans van Houten op als bestuursvoorzitter. Diens laatste jaren als topman werden vooral getekend door de problemen rond de slaapapneu-apparaten van Philips.
De zaak rond deze apparaten speelt al tijden. Door afbrokkelend isolatieschuim moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten vervangen worden. Jakobs was eindverantwoordelijke voor de terugroepactie van deze apparaten.
Nieuwe topman Philips: ontslagronde noodzakelijke maatregel
Het schrappen van 4.000 arbeidsplaatsen wereldwijd door zorgtechnologieconcern Philips is een "harde en pijnlijke, maar noodzakelijke maatregel" vanwege alle problemen bij het bedrijf en de economische tegenwind. Dat zei de nieuwe Philips-topman Roy Jakobs in een toelichting op de kwartaalcijfers die maandag werden gepubliceerd.
Jakobs nam deze maand bij Philips het roer over van de lang zittende topman Frans van Houten. Philips heeft te maken met een reeks uitdagingen, waaronder toeleveringsproblemen, de afkoelende wereldeconomie, de Chinese coronalockdowns en de zeer kostbare terugroepactie van slaapapneu-apparaten. Wereldwijd telt het Nederlandse concern circa 79.000 arbeidsplaatsen.
Volgens Jakobs hebben die problemen zijn "volledige aandacht". Hij zegt het een "eer" te vinden om leiding te geven aan Philips "Een mooi bedrijf met veel historie, innovatie en mooie producten. Juist als het uitdagend is, moet je als leider een stap zetten. Die taak neem ik graag op me." Hij zegt de probleemdossiers met vertrouwen te zullen tackelen. "Wij zijn toekomstgericht. Ieder dossier wordt zorgvuldig aangepakt. We moeten vertrouwen terugwinnen."
De onmiddellijke ingreep in het personeelsbestand moet helpen om kosten te besparen en Philips te stroomlijnen. Volgens Jakobs waren de laatste tijd "zorgwekkende statistieken" te zien in de financiële prestaties van de onderneming. "Daarom moeten we direct actie ondernemen. Het zijn pijnlijke maatregelen en we blijven kijken naar het kostenplaatje." Verder banenverlies valt dan ook niet uit te sluiten, aldus Jakobs.
Volgens de nieuwe topman komt bij de ingreep in Nederland vooral kantoorpersoneel te vervallen. Bij de fabrieken en kwaliteitscontroles zal het banenverlies veel beperkter blijven, aldus de topman. "We gaan dit zo zorgvuldig mogelijk doen." In januari komt Philips met meer details over de strategische plannen.