Zorgtechconcern Philips zag de vergelijkbare omzet in het derde kwartaal van dit jaar dalen, mede door problemen in toeleveringsketens.
Door het tekort aan elektronische componenten duurt het langer voordat Philips aan de ordervraag kan voldoen.
Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzij gezet voor een terugroepactie van apparaten tegen slaapapneu.
Philips had het afgelopen kwartaal last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast kampt het zorgtechnologiebedrijf nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. De omzet van Philips daalde daardoor in het derde kwartaal.
Op vergelijkbare basis zakte de omzet van Philips met 8 procent naar 4,2 miljard euro, tegen 4,4 miljard euro een jaar eerder. In het cijfer van vorig jaar is de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur niet meegeteld. De verkoop van die divisie werd dit kwartaal afgerond.
Volgens topman Frans van Houten leidden de “verhevigde wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, zoals het tekort aan elektronische componenten” ertoe dat het langer duurt voordat Philips orders kan vullen. Hij verwacht dat de “tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden.”
Als gevolg hiervan rekent Philips voor heel 2021 op een “lage 1-cijferige vergelijkbare omzetgroei” (low-single-digit), met een bescheiden verbetering van de aangepaste operationele winstmarge (adjusted ebitda). In de loop van 2022 denkt Philips te kunnen aanhaken op het beoogde pad van de omzetgroei en de winstmarge.
De omzet van de tak Connected Care daalde met ruim een derde. Dat komt mede doordat in het derde kwartaal van vorig jaar nog werd geprofiteerd van de gestegen vraag naar beademingsapparatuur vanwege de coronapandemie.
Het technologieconcern maakte afgelopen voorjaar bekend de tak die onder andere koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt te verkopen aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital.
Philips houdt na onder meer belastingen zo'n 2,5 miljard euro over aan de deal. Daardoor wordt de nettowinst van het zorgtechnologiebedrijf dit kwartaal flink beïnvloed. De winst steeg van 340 miljoen euro naar bijna 3 miljard euro.
De operationele winst daalde echter met een kleine 10 procent in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder, en kwam uit op 358 miljoen euro. Dat komt overeen met een marge van 8,6 procent van de omzet.
Maandag daalde het aandeel Philips kort na de opening van de Amsterdamse beurs licht, met een verlies van 0,3 procent.
Philips zet €500 miljoen opzij voor terugroepactie apparaten tegen slaapapneu
Philips is het afgelopen kwartaal in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzij gezet voor de kwestie. In het derde kwartaal werd geen extra geld opzij gezet.
De terugroepactie betreft beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.
Daarnaast heeft Philips tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen, in een andere kwestie. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden.