- Zorgtechconcern Philips presenteert maandag de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.
- Analisten rekenen in doorsnee op een iets hogere omzet en winstmarge, vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.
- De vraag is of de problemen rond terugroepacties van apneuapparaten inmiddels echt onder controle zijn bij Philips.
- Lees ook: Big Tech op de beurs: poging tot neerwaartse correctie in de maak – schade vooralsnog beperkt
De problemen met de toelevering van onderdelen waar Philips vorig jaar mee kampte, lijken minder nijpend te worden. Kenners rekenen in doorsnee dan ook op een verbetering van de financiële resultaten bij het Nederlandse bedrijf.
Maar beleggers en analisten zijn maandag, als Philips de prestaties over het tweede kwartaal naar buiten brengt, evenzeer gespitst op nieuws over de grote terugroepactie die het medisch-technologisch concern al twee jaar achtervolgt.
In de zomer van 2021 werd bekend dat Philips wereldwijd miljoenen apneuapparaten moest terugroepen omdat geluiddempend schuim kon afbrokkelen. Die problemen hebben het bedrijf al veel geld gekost voor reparaties, maar ook mogelijke schadeclaims kunnen duur uitvallen. Eerder dit jaar zette het bedrijf ruim een half miljard euro apart voor claims uit de Verenigde Staten.
Philips benadrukte zelf meermaals goed op weg te zijn met het vervangen of repareren van de defecte apparaten voor slaapapneupatiënten. Toch zijn er een aantal kwesties rond de terugroepactie die nog voor eventueel vervelende verrassingen kunnen zorgen, schreven analisten van ING in een vooruitblik. Zij zijn nog altijd in afwachting van de definitieve afronding van de terugroepactie, een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie en andere overeenkomsten over schadevergoedingen.
Hogere omzet en winstmarge verwacht bij Philips in tweede kwartaal
De terugroepactie is niet de enige kwestie die speelt bij Philips. Afgelopen jaren kon het bedrijf door problemen met de levering van bijvoorbeeld chips minder producten maken dan er besteld werden. Het concern heeft in oktober en eerder dit jaar verder ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd om de kosten omlaag te brengen. Daardoor verdwijnen in totaal 10.000 banen de komende jaren.
Inmiddels lijkt de situatie wel te verbeteren. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers in april zei Philips al dat het lukte om meer te produceren en dus steeg de omzet ook.
Philips behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4,2 miljard euro, waarbij de vergelijkbare omzet 6 procent groeide op jaarbasis. Het zogenoemde aangepaste bedrijfsresultaat (adjusted ebita) kwam als percentage van de omzet uit op 8,6 procent.
Analisten rekenen in doorsnee op een omzet van 4,35 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij de vergelijkbare omzetgroei op jaarbasis 6,3 procent naar schatting bedraagt. De aangepaste bedrijfswinst (adjusted ebita) komt naar verwachting uit op 394 miljoen euro, wat neerkomt op een winstmarge van 9,1 procent op de behaalde omzet.
Voor de nettowinst rekenen analisten op een plus van 61 miljoen euro over het tweede kwartaal voor Philips.
LEES OOK: Beleggen in een defensie-ETF: wat levert het op? En kan het ethisch wel door de beugel?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl