Zorgtechconcern Philips gaat per land aangeven hoeveel belasting ze daar betaalt.
Philips lag de afgelopen jaren onder vuur omdat in eigen land geen winstbelasting is afgedragen.
Ook Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland, hoewel het bedrijf zelf aangeeft miljarden bij te dragen aan de Nederlandse schatkist.
Philips rapporteert voortaan hoeveel belasting het afdraagt per land waar de multinational actief is. Die gegevens publiceert het medisch technologiebedrijf in een afzonderlijk rapport dat volgend jaar naast het jaarverslag van 2020 verschijnt.
De belastingmoraal van Nederlandse multinationals, waaronder Philips, kwam de voorbije jaren nog ter discussie te staan in de politiek.
Een Kamercommissie voelde het bedrijf vorig jaar aan de tand over het feit dat het enkele jaren geen winstbelasting afdroeg in Nederland dankzij allerhande aftrekposten.
Zo kunnen grote bedrijven gebruikmaken van de zogenoemde liquidatieverliesregeling en de stakingsverliesregeling. Zo zijn verliezen bij liquidatie of stopzetten van activiteiten in het buitenland aftrekbaar.
Ook Shell moest zich hiervoor verantwoorden. Zo betaalde het Brits-Nederlandse bedrijf in 2018 wereldwijd 10,1 miljard dollar belasting, maar geen winstbelasting in Nederland. Dat komt omdat Shell via dochterbedrijf NAM olie en gas uit de grond haalt. Via de NAM is 230 miljoen euro aan winstbelasting en royalty's afgedragen.
Op zijn beurt haalde Shell ook aan dat ze in 2018 4,5 miljard euro aan loonbelasting, dividendbelasting, btw en accijnzen heeft afgedragen aan de fiscus.
Lees ook: Unilever betaalt wél winstbelasting in Nederland, maar dat zit anders in elkaar dan bij Shell
Transparantie vergroten
Philips gaf eerder al aan dat het bedrijf naar verwachting in 2021 weer bijdraag aan de Nederlandse schatkist. Door de belastingafdrachten per land uit te splitsen, vergroot het bedrijf naar eigen zeggen de transparantie. Daarnaast is het "de visie van het bedrijf dat deze belastingen een maatschappelijke bijdrage leveren aan lokale gemeenschappen".
Philips kondigde deze week ook nieuwe duurzaamheidsinitiatieven aan. Het bedrijf is van plan in 2025 driekwart van alle benodigde energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Dat was in 2015 nog 36 procent, stelt Philips.