- Topman Roy Jakobs van Philips verwacht dit jaar een eerste schikking te treffen met patiënten die apneu-apparaten gebruikten, zegt hij in het FD.
- Philips meldde twee jaar geleden dat zijn apneu-apparaten schadelijke stoffen konden uitstoten en moest 5,5 miljoen apparaten vervangen door het defect.
- Het bedrijf heeft hierdoor veel schadeclaims ontvangen, onder andere van beleggers die de beurskoers van Philips met 70 procent hebben zien kelderen.
- Lees ook: Beleggersclub VEB stelt Philips aansprakelijk voor miljardenschade op de beurs vanwege probleem met apneu-apparaten
Philips verwacht “op korte termijn” een akkoord te sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. “Ik denk dat we in ieder geval dit jaar al naar een schikking kunnen over het vergoeden van economische schade”, zei hij tegen de krant. Het gaat in dat geval om het vergoeden van de apparaten.
De problemen met de slaapapneu-apparaten hebben te maken met het isolatieschuim dat in de machines is gebruikt. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen, met mogelijke schade voor de gezondheid als gevolg.
In totaal moest Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen vanwege het defect. Daarvoor moest het bedrijf al veel geld apart zetten, maar er dreigen nog veel meer schadeclaims. Bijvoorbeeld de schade van beleggers die de beurskoers van Philips met 70 procent hebben zien kelderen.
Bekend is dat Philips ook al enige tijd in gesprek is met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA en de Amerikaanse justitie, die zich eveneens over de kwestie buigt. Er zijn ook honderden overlijdens gemeld die mogelijk te maken hebben gehad met de ondeugdelijke apparaten.
Volgens Jakobs zou er mogelijk dit jaar ook een akkoord gesloten kunnen worden met mensen die naar eigen zeggen ziek zijn geworden door de apparaten. "Dat proces is ingewikkelder en bevindt zich nog in een eerdere fase. Waarschijnlijk kunnen we daar pas volgend jaar duidelijkheid over scheppen, maar misschien eind dit jaar", zegt hij daarover tegen het FD.
Dat een mogelijke compensatie voor medische schade langer op zich laat wachten komt ook doordat Philips denkt dat zijn apparaten geen schadelijke effecten hebben gehad. "We denken te kunnen aantonen dat onze apparatuur uiteindelijk geen schadelijke effecten heeft gehad. Daar zullen natuurlijk andere claims tegenover staan en dat levert dan discussie op."
Philips zegt al langer die meldingen te onderzoeken, maar nog geen overtuigend bewijs te hebben gevonden dat die sterfgevallen in verband brengt met de technische problemen. Onder leiding van Jakobs probeert Philips zich ook weer op de toekomst te richten. Jakobs heeft in oktober en begin dit jaar ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd, waardoor in totaal 10.000 banen verdwijnen de komende jaren.