De Nederlandse advocaat Philippe Schol is woensdagochtend neergeschoten in zijn woonplaats Gronau, een stad in Duitsland vlak over de grens bij Enschede. De 43-jarige Schol liep op straat toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten.
Hij is inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar, meldt de deken van de orde van advocaten in Overijssel aan RTL Nieuws. De politie zoekt nog naar de schutter(s).
Schol is een bekende verschijning in Enschede. Als curator heeft hij de afgelopen jaren spraakmakende faillissementen in de regio afgewikkeld, waarover de regionale krant Tubantia geregeld heeft geschreven. In een aantal gevallen kwamen daarbij criminele activiteiten aan het licht. Dat werd hem niet in dank afgenomen.
Schol bracht in januari dit jaar zijn vermoedens naar buiten dat sportschool Olympic Gym in Hengelo, dat vorig jaar failliet ging, zou worden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. In een schuur bij het huis van de sportschoolhouders werd een wietplantage aangetroffen.
Ook liet hij sportschooleigenaar Ronald Boevenbrink een week gijzelen in een Huis van Bewaring, omdat die onvoldoende zou meewerken aan de afwikkeling van het faillissement. Advocaat Eddy Kolkman liet namens Boevenbrink weten “de handelswijze van Schol zeer ongepast te vinden en passende maatregelen tegen hem te treffen”.
In mei dit jaar hield de curator zich bezig met twee bankroete kozijnenfirma's in Enschede. Daar zou ook een luchtje aan hangen. Schol vermoedde dat ze werden gerund door een katvanger of fungeerden als sterfhuisconstructie om schuldeisers te benadelen.
'NCTV wist van bedreiging beschoten advocaat'
Of de faillissementen iets met de aanslag op zijn leven te maken hebben, is onduidelijk. "Of die link er is en of er meer betrokkenen zijn, moet blijken uit het onderzoek", meldt de politie.
De politie gaat vooralsnog uit van een ruzie in de privésfeer. Schol werd al geruime tijd bedreigd en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. Dat heeft de Nederlandse Orde van advocaten gemeld.
"Er was een melding via de NOvA naar het Contactpunt Beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk", meldt de orde. Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. "Juist in het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn", meldt de organisatie.
Het contactpunt is recent ingesteld voor advocaten en rechters die zich zorgen maken over hun veiligheid. Meldingen worden doorgezet naar meldingen naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Aanleiding is de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. Hij werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Voor die liquidatie zit iemand vast, maar omdat hij nog altijd in beperkingen zit is daarover nog niet meer bekend.
"Met de moord op Derk Wiersum is een grens overschreden. Dat laat deze liquidatiepoging ook weer zien. Veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen", laat de Orde weten in een reactie op de beschieting woensdag. "Helaas bestaat 100 procent veiligheid niet. Wel is opnieuw analyse nodig nu ook een aanslag op een faillissementscurator is gepleegd."