- Sigarettenfabrikant Philip Morris helpt supermarkteigenaars financieel bij het openen van tabaksspeciaalzaken, blijkt uit onderzoek van vakmedium Distrifood.
- Het gaat zowel om financiële steun als om hulp bij het inrichten van de tabakswinkels.
- Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen zegt “oprecht teleurgesteld” te zijn en roept supermarkten op “winstoverwegingen niet te laten prevaleren”.
- Lees ook: Omzet tabakszaken en benzinepompen fors hoger, na ban op verkoop tabak bij Albert Heijn
Philip Morris, een van de grootste sigarettenproducenten ter wereld, ondersteunt supermarkten actief bij het openen van tabaksspeciaalzaken voordat de tabaksban per 1 juli in werking treedt. Het gaat zowel om financiële steun als om hulp bij het inrichten van de tabakswinkels, blijkt uit onderzoek van vakmedium Distrifood.
Vanaf 1 juli mogen supermarkten geen sigaretten en andere tabaksproducten meer verkopen. Albert Heijn besloot de nieuwe regel al eerder door te voeren, per 1 januari, en zorgt daarmee voor een forse omzetstijging bij benzinestations en tabaksspeciaalzaken.
Geen wonder dus dat uit het onderzoek blijkt dat er flink wat eigenaren van supermarkten en gemakswinkels zijn die daarom spelen met het idee om een tabaksspeciaalzaak te beginnen, om zo de inkomsten uit de verkoop van sigaretten niet te verliezen. En met de steun van Philip Morris zou dat zo gepiept zijn, aldus de respondenten.
“Stel dat je een tabaksspeciaalzaak begint. Dan is het een behoorlijke investering om alle kasten, kassasystemen en dergelijke te regelen. Ik denk dat dat al gauw een ton kost”, zegt de eigenaar van een gemakszaak tegen Distrifood. “Philip Morris verkoopt hun concept nu als: hier heb je een hele mooie winkel, je hoeft alleen je voorraad te regelen en je kunt beginnen.”
Staatssecretaris is 'oprecht teleurgesteld' over steun van Philip Morris
In een eerder interview met Distrifood ontkende de topman van Philip Morris Nederland, Albert Sánchez, dat het bedrijf op grote schaal tabaksspeciaalzaken in Nederland uit de grond stampt. "Er verdwijnen duizenden verkooppunten en het aantal tabakswinkels groeit maar met enkele tientallen. Dat staat op geen enkele manier in verhouding tot elkaar."
Over de steun die de fabrikant aan supermarkten biedt, wilt de topman weinig kwijt: "We gaan zeker in gesprek met ondernemers, maar details daarover kan ik niet geven. Dat is concurrentiegevoelige informatie. Maar als ondernemers plannen hebben, is er altijd een dialoog mogelijk en ik ben er zeker van dat het meestal positieve discussies zullen zijn."
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt in reactie op het onderzoek tegen Distrifood "oprecht teleurgesteld" te zijn. "Ondanks het feit dat de ambitie van een rookvrije generatie maatschappelijk breed gedragen wordt, zien we dat sommige marktpartijen in het gat springen en nieuwe tabaksspeciaalzaken openen, veelal in de buurt van supermarkten. Ik ben hier oprecht teleurgesteld over en roep daarom ondernemers op winstoverwegingen niet te laten prevaleren en de rookvrije generatie voorop te stellen."