- Met drie prikken zijn mensen beschermd tegen de omikronvariant van het coronavirus, concluderen vaccinmakers Pfizer en BioNTech op basis van laboratoriumstudies.
- De studie van Pfizer/BioNTech geeft een optimistischer beeld dan kleinschalige praktijkstudies uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika.
- Een boosterprik lijkt de kans op besmetting en een ernstig ziekteverloop wel te verkleinen.
- Lees ook: Kabinet schuift heikel besluit over verplichting 2G – genezen of gevaccineerd – als coronamaatregel door naar 2022
Met drie prikken zijn mensen beschermd tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat concluderen vaccinfabrikanten Pfizer en BioNTech na de eerste onderzoeken in laboratoria.
Drie prikken zorgen volgens de bedrijven voor evenveel afweer tegen de omikronvariant als twee prikken tegen de oorspronkelijke virusversie en andere varianten.
Volgens Pfizer en BioNTech hebben mensen na drie prikken 25 keer zo veel antistoffen in hun lichaam als na twee inentingen.
Onderzoekers van de bedrijven hebben ook gekeken hoe de omikronvariant in elkaar zit en wat er anders is dan in bijvoorbeeld de deltavariant, die momenteel het meest voorkomt. Op basis daarvan gaan ze ervan uit dat hun vaccin ook na twee prikken goed voorkomt dat mensen ernstig ziek worden door omikron.
Internationale studies zien bij kleinschalig onderzoek minder bescherming tegen omikronvariant
De bevindingen van Pfizer en BionTech geven een optimistischer beeld dan kleinschalige studies uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika.
Viroloog Sandra Ciesek van het universitair medisch centrum in Frankfurt concludeerde dat de afweerreactie van mensen die drie doses BioNTech/Pfizer hadden gehad tot 37 keer zwakker was dan bij de deltavariant van het coronavirus. Haar studie is nog niet gepubliceerd. Ciesek beklemtoonde dat nog onduidelijk is of omikron leidt tot een ernstiger ziekteverloop.
Een afzonderlijke studie van het Karolinska Instituut in Stockholm was minder negatief. Daar concludeerden onderzoekers dat de afweerreactie bij een omikronbesmetting maar iets zwakker was dan bij delta. Die zeer besmettelijke variant is op dit moment de dominante vorm van het coronavirus in de wereld.
Onderzoekers in Zuid-Afrika concludeerden dat twee doses van BioNTech/Pfizer veel minder goed beschermen tegen omikron dan tegen de variant die rondging aan het begin van de pandemie. Alex Sigal, hoofd van het Africa Health Research Institute in Durban, noemde het verlies van bescherming "fors, maar niet volledig."
Sigal benadrukte dat een "goede booster waarschijnlijk de kans verkleint dat je besmet raakt." Dat zou dan ook de kans op een ernstig ziekteverloop verkleinen.