Het bestaande vaccin van Pfizer/BioNTech is ook werkzaam tegen de nieuwe coronamutaties.
“Kleine verschillen” die zijn gevonden hebben volgens de fabrikant waarschijnlijk geen gevolgen voor de werking tegen de ‘Britse’ en ‘Zuid-Afrikaanse’ mutaties.
Ondertussen woedt er vaccinstrijd tussen de EU en een andere farmaceut: AstraZeneca kan voorlopig minder leveren dan verwacht.
Het vaccin van Pfizer en BioNTech is ook effectief tegen de nieuwe mutaties uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika, zo zeggen de fabrikanten. “Kleine verschillen” die zijn gevonden bij nader onderzoek hebben waarschijnlijk geen verminderde werking tot gevolg
Het vaccin wordt gebruikt in de EU en er ontstaan steeds meer zorgen over de nieuwe coronavarianten. Pfizer en BioNTech zeggen dat uit het onderzoek naar voren komt dat geen nieuw vaccin nodig is.
Ondertussen onstaat in de EU ook onvrede over het vorderen van de vaccinaties. Aan de overkant van het Kanaal gaat het juist heel goed, maar de EU krijgt van het in Cambridge gevestigde AstraZeneca voorlopig minder vaccins dan verwacht. Het vaccin van die fabrikant speelt een belangrijke rol bij de verdere vaccinstrategie van de Europese Unie.
Britten willen niet zomaar ‘Britse’ vaccins AstraZeneca naar EU
De Britse regering wil dat de levering van vaccins voor eigen burgers “niet wordt verstoord”. Daarmee reageerde minister van Kabinetszaken Michael Gove bij de BBC op de vaccinruzie van de EU met farmaceut AstraZeneca.
De EU en AstraZeneca liggen met elkaar overhoop omdat het bedrijf minder vaccins levert dan verwacht. Dat zou te maken hebben met problemen bij een Belgisch bedrijf dat het vaccin voor AstraZeneca maakt.
De productie van het vaccin in het Verenigd Koninkrijk verloopt wel goed. Brussel wil daarom dat het bedrijf desnoods vaccins vanuit Britse fabrieken naar het Europese vasteland stuurt.
Gove liet blijken er niets voor te voelen om die 'Britse' vaccins aan de EU te leveren als dat betekent dat zijn land minder doses krijgt. "Nee, het is cruciaal dat we vasthouden aan de planning waar we afspraken over hebben gemaakt die als uitgangspunt dienen voor ons vaccinatieprogramma", reageerde hij bij de Britse omroep.
"Maar daarnaast weet ik zeker dat we allemaal al het mogelijke willen doen om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd in de landen die we als vrienden en buren zien", benadrukte de politicus. "De beste manier om dat te bereiken is via een dialoog, samenwerking en vriendschap."
Het Verenigd Koninkrijk is in Europa de koploper op vaccinatiegebied. In het voormalige EU-land hebben inmiddels ruim 7 miljoen mensen een eerste prik gekregen.