- De Europese medicijnwaakhond EMA adviseert de Europese Commissie de coronapillen van Pfizer goed te keuren.
- Nederland had de pillen, die sterfte en ernstige ziekte bij positief geteste mensen kunnen voorkomen, al mogen gebruiken, maar heeft gewacht tot er goedkeuring was.
- Het is nog steeds niet duidelijk of het medicijn op de korte termijn in Nederland ingezet zal worden.
- Lees ook: Pfizer: onze Covid-pil is 89% effectief tegen ziekenhuisopname en overlijden
De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.
Paxlovid, zoals het middel heet, is al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.
Als Brussel de pillen inderdaad goedkeurt, is Paxlovid het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.
Paxlovid is getest op iets meer dan 2.000 proefpersonen. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft een zoutoplossing die niet werkt, als placebo. Van de mensen die Paxlovid slikten, stierf niemand en moesten er acht langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de controlegroep waren er 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen. De meesten hadden de deltavariant, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant die nu het meest voorkomt.
Er heerst nog onduidelijkheid over de inzet in Nederland
Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt tegen de NOS dat het middel milde bijwerkingen heeft: "Tijdelijke verandering van smaak, hoofdpijn, overgeven en het verhogen van de bloeddruk".
Een belangrijk nadeel is volgens De Boer dat veel andere medicijnen niet gecombineerd kunnen worden met Paxlovid: "Er zijn veel interacties met andere geneesmiddelen, daardoor kunnen medicijnen sterker of juist minder sterk werken. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties."
Het is nog onduidelijk of de pil op de korte termijn in Nederland ingezet zal worden. Een voorlichter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (HNG) zegt tegenover de NOS dat "de beroepsgroep nog geen behandelrichtlijn of aanbevelingen over Paxlovid kan opstellen, omdat er nog geen data over Paxlovid zijn gepubliceerd in een onafhankelijk tijdschrift".
Het is ook nog onduidelijk waar het medicijn verkrijgbaar zal zijn en wat het zal gaan kosten, zo schrijft Nu.nl. In andere landen moet het middel worden voorgeschreven door een arts.