Het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras heeft bij intern onderzoek geen bewijzen gevonden voor omkoping door SBM Offshore.
Dat meldt persbureau Bloomberg donderdag.
Afgelopen weekend werd door Braziliaanse media nog gemeld dat een voormalige topman van Petrobras 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft ontvangen van SBM.
SBM zou betrokken zijn geweest bij omkooppraktijken bij Petrobras. Het bedrijf heeft na eigen onderzoek geen geloofwaardig bewijs kunnen vinden dat er ongeoorloofde betalingen hebben plaatsgevonden in Brazilië, zoals eerder al was gemeld. Er vindt overleg plaats met de Braziliaanse autoriteiten om een oplossing te vinden voor de zaak.
Schikking met OM
SBM Offshore schikte onlangs een buitenlandse corruptiezaak waarin het verzeild was geraakt met het Openbaar Ministerie voor omgerekend 192 miljoen euro. Voor de schikking was al een voorziening genomen van dezelfde omvang in de resultaten over de eerste helft van het jaar.
De onderneming vindt dat met de schikking een streep kan worden gezet onder de fouten uit het verleden. Petrobras heeft bij het OM om informatie gevraagd over de schikking, maar kreeg daarop nog geen reactie.
Onderzoek toezichthouder
Het hoofd van de Braziliaanse toezichthouder CGU meldde dat een eventuele schikking in Brazilië SBM Offshore "veel meer” zal kosten dan de 240 miljoen dollar die in Nederland werd betaald. "Dit kan voldoende zijn voor Nederland, het is te weinig voor ons”, aldus de chef van de Braziliaanse controleur.
CGU zou een onderzoek naar de vermeende omkooppraktijken starten. Daarvan is SBM nog niet formeel op de hoogte gebracht, liet het bedrijf weten in een verklaring op de website.
Weer aan de slag in Brazilië
Aangezien SBM veel heeft gedaan sinds 2012 om naleving van de regels te verbeteren, zou er geen hindernis moeten zijn om zo snel mogelijk weer te mogen bieden in Brazilië, aldus SBM. De Nederlandse onderneming zei sterk gecommitteerd te zijn aan Brazilië.
Het bedrijf gaf verder aan niet te weten wat er nog meer boven water kan komen bij de lopende onderzoeken. SBM is niet van plan op ieder los bericht commentaar te geven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl