Een petitie die gemeenten oproept te stoppen met het afnemen van gas bij het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft in één dag ruim 30.000 handtekeningen behaald, en dit worden er snel meer.

Gazprom is de belangrijkste Russische leverancier van aardgas aan Europa en zorgt er mede voor dat de Russische staat hoge inkomsten geniet uit de export van aardgas. Dat is controversieel geworden, na de inval van Russische troepen in Oekraïne afgelopen donderdag, waarbij Rusland naar het zich laat aanzien aanstuurt op het uitschakelen van het Oekraïense leger en het afzetten van de democratisch gekozen regering in Oekraïne.

De kwestie speelt lokaal ook zeker, zo blijkt vrijdag uit navraag bij gemeenten.

Meer dan honderd gemeenten in Nederland krijgen gas van het Russische staatsbedrijf Gazprom, bleek vorig jaar uit onderzoek van Follow the Money. Na de inval van Rusland in Oekraïne startte onder anderen Marjan Minnesma, directeur van Urgenda (bekend van de klimaatzaak), de petitie via Change.org.

Nijmegen is een van de gemeenten die gas bij Gazprom afneemt. "De mogelijkheden voor het tussentijds openbreken van een contract zijn zeer beperkt", zo legt een woordvoerder uit. Het contract van de gemeente loopt tot eind dit jaar, maar mocht er een mogelijkheid komen, dan wordt eerder stoppen met Gazprom "zeker overwogen".

Ook Utrecht maakt gebruik van de diensten van Gazprom. Een woordvoerder stelt te onderzoeken wat de opties zijn als de gemeente van het Russisch gas af wil. Het contract, dat werd aangegaan omdat Gazprom in een aanbestedingsprocedure als "beste uit de bus kwam", loopt tot eind 2023.

In Den Haag is er nog geen sprake van het actief kijken naar het openbreken van het contract, dat evenals tot 2023 loopt. In de gemeente worden er vooral zwembaden en sporthallen mee verwarmd. "De aanbesteding is volgens de regels gegaan. De vraag is nu: willen we het contract wel verlengen?"

Ruim helft Nederlandse waterschappen neemt gas af bij Gazprom

Ruim de helft van de 21 waterschappen in Nederland heeft een contract voor de levering van gas bij het Russische staatsbedrijf Gazprom. De schappen zijn nu druk op zoek naar alternatieven voor die gaslevering.

De schappen hebben advies gevraagd bij het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerster van de Unie van Waterschappen.

De waterschappen voorzien voor een groot deel in hun eigen energiebehoefte, maar hebben ook nog gas nodig van externe partijen. Een aantal schappen heeft een contract gesloten met Gazprom, omdat dat veruit de goedkoopste aanbieder was. Inkopers van de waterschappen onderzoeken nu hoeveel procent van het benodigde gas afkomstig is van Gazprom. "De situatie in Oekraïne is genoeg reden om de contracten te heroverwegen", zegt de woordvoerster.

LEES OOK: Wat gebeurt er als Rusland de export van gas naar Europa stopzet: 3 scenario’s voor de Europese energiemarkt