De leidende Dow-Jonesindex stond circa drie kwartier voor de slotbel 0,9 procent lager op 14.625 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent tot 1552 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,9 procent omlaag tot 3204 punten.

Beleggers trokken zich weinig aan van een economisch rapport van de Federal Reserve. Die schreef in zijn zogenoemde Beige Book dat de Amerikaanse economie de afgelopen weken nog altijd gematigd groeide. Opnieuw trokken de woningmarkt en de automobielindustrie de kar.

Bank of America

Bank of America was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 5 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalcijfers van de bank, hoewel die de winst in de eerste 3 maanden van dit jaar heeft verviervoudigd. Branchegenoten Goldman Sachs en JPMorgan Chase daalden rond de 3 procent.

In de Nasdaq lieten beleggers Apple hard vallen. Dat kwam door hoger dan verwachte voorraadcijfers van toeleverancier Cirrus Logic, die componenten voor de iPhone en iPad maakt. Beleggers concludeerden daaruit dat de vraag naar de iPhone 5 tegenvalt.

Apple

Apple daalde ruim 5,6 procent. Het aandeel kwam zelfs kortstondig onder de 400 dollar. Dat was sinds december 2011 niet meer gebeurd. In september piekte het aandeel Apple nog boven de 700 dollar. Cirrus werd 3,5 procent minder waard.

De oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron daalden respectievelijk 0,6 en 1,8 procent. Dat had te maken met stevige prijsdalingen op de termijnmarkt voor ruwe olie. Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper en bracht per vat 86,80 dollar op. De prijs van Brentolie zakte 2 procent tot 97,85 dollar per vat.

Op de valutamarkt was de euro 1,3020 dollar waard. Bij het einde van de beurshandel op het Damrak eerder op de dag ging de Europese eenheidsmunt nog voor 1,3050 dollar van de hand.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl