Hoewel in de zorg flink bezuinigd wordt, verdienen veel directeuren van zorginstellingen nog steeds bakken met geld. Vakbond FNV heeft uitgezocht dat er 152 directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg zijn die meer verdienen dan onze minister-president, Mark Rutte.
Het is al de vijfde keer dat FNV met een ranglijst komt van de grootverdieners in de ouderenzorg. De nummer 1 van de lijst, Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland, had afgelopen jaar een totaal inkomen van bijna vier ton. Ook werden er afgelopen jaar hoge ontslagvergoedingen uitgekeerd. De hoogste bedroeg drie ton.
De vakbond vindt de hoge salarissen aan de top erg ongepast. Afgelopen twee jaar hebben tienduizenden medewerkers in de sector hun baan verloren.
Hoge salarissen aan banden
Het kabinet is al bezig om de hoge salarissen bij de zorginstellingen aan banden te leggen. Dat er nog steeds zoveel zorgdirecteuren meer verdienen dan een minister komt door een zeer ruim overgangsregime. Daarnaast is de aanscherping van de wet die de norm op 178.000 euro zou leggen afgelopen jaar op de valreep door het kabinet met minimaal een jaar vertraagd.
Brancheorganisatie ActiZ begrijpt “dat in deze tijden van hervormingen, bezuinigingen en ontslagen, de salarissen van zorgbestuurders kunnen zorgen voor debat”. De organisatie laat in een reactie weten erop toe te zien dat aangesloten zorginstellingen zich aan de geldende salarisnormen houden. Bestuurders in de branche maken volgens ActiZ “geheel legitiem” gebruik van de wettelijke overgangsregeling.
Grote financiële reserves
FNV bekeek voor het onderzoek de jaarverslagen van ouderenzorginstellingen over 2014. Daarin vallen niet alleen de salarissen aan de top op, maar ook dat er nog steeds grote financiële reserves zijn.
In totaal hebben ruim vijfhonderd bij brancheorganisatie Actiz aangesloten zorginstellingen een eigen vermogen van bijna 4,8 miljard euro, aldus de bond. Dat is geld dat als buffer geparkeerd staat en dus niet direct aangewend wordt voor zorgdoeleinden.
Lees ook
Met deze bizarre cadeaus willen zorgverzekeraars jou verleiden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl