Kees de Rijke is verantwoordelijk voor het HR-beleid van de Koninklijke Landmacht. De 58-jarige brigadegeneraal werkt sinds 1981 bij het leger, al probeerde hij ooit onder de dienstplicht uit te komen toen hij werd opgeroepen.
“Tijdens de opleiding tot dienstplichtig officier in Ermelo was ik al heel snel om”, vertelt De Rijke in een interview met de site CHRO.nl
Bij het aantrekken en binden van personeel zijn er twee belangrijke factoren waar De Rijke veel aan hecht. En die kunnen ook voor het bedrijfsleven interessant zijn.
Een belangrijk element van werken bij het leger is uiteraard groepsbinding. “We proberen jonge mensen in een zo vroeg mogelijk stadium aan de landmacht te binden en ze vervolgens te behouden. En wat hun drive betreft; we hebben behoefte aan mensen die in een team voor elkaar willen gaan, professionals met een hoge gevechtsbereidheid”, aldus De Rijke tegen CHRO.nl
Wel is het zo dat de traditionele carrière binnen het leger – onderaan beginnen en opklimmen binnen de rangen – verandert. De Rijke: “Nu kunnen afgestudeerde HBO’ers of WO’ers in de hogere rangen instromen. Maar ook mensen uit de bouw kunnen bij de genie komen werken; niet meteen als commandant, maar wel in een van de hogere functies. Het gaat dan niet alleen om ervaring, maar ook om competenties.”
Tekenend is ook een tweede punt dat De Rijke benadrukt tegenover CHRO.nl: een flexibele opstelling ten aanzien van het vasthouden van werknemers. "We willen ook kunnen zeggen tegen een militair die op het punt staat vader te worden en dus even niet staat te springen om te worden uitgezonden ‘Ga een jaartje of drie bij dat lokale grondverzetbedrijf werken. En kom vervolgens bij ons terug in een leidinggevende functie.’"
De Rijke noemt dit personeelsgericht denken. “Over vijf jaar willen we mensen die vertrekken, monitoren als ze weg zijn,” aldus de generaal tegen CHRO.nl. “Natuurlijk alleen als ze daar zelf mee instemmen. Met als doel ze later weer terug te laten komen."