- Ruim de helft van de HR-medewerkers verwacht dat het de komende vijf jaar nog moeilijker wordt om geschikt personeel te werven.
- Dat komt volgens vacaturesite Indeed vooral door de snelle technologische ontwikkelingen, waardoor een vaardigheidskloof ontstaat.
- Slechts 41 procent van de Nederlandse organisaties biedt regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om die kloof te dichten.
- Lees ook: Bijna 3 op 5 werknemers wil persoonlijk opleidingsbudget dat bijvoorbeeld gekoppeld is aan opleidingsplannen of het salaris
Ruim de helft van de HR-medewerkers verwacht dat het de komende vijf jaar nog moeilijker wordt om geschikt personeel te werven. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.
Dat komt vooral door de snelle technologische ontwikkelingen, waardoor een vaardigheidskloof ontstaat. Slechts 41 procent van de Nederlandse organisaties biedt regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om die kloof te dichten.
Volgens Indeed moeten werknemers en werkgevers er rekening mee houden dat bijscholing of omscholing van het ene domein naar het andere de norm wordt en dat zij hun organisatie daarop in moeten richten.
Door de snelle veranderingen in technologie, worden nieuwe banen gecreëerd die nieuwe vaardigheden vereisen. Bestaande vaardigheden verouderen daardoor en zo ontstaat een vaardigheidskloof. Zo kunnen boekhouders door automatisering veel meer klanten bedienen, maar moeten ze daar wel de juiste kennis voor bezitten. Ook hebben bijvoorbeeld niet alle leraren de technologische vaardigheden om digitale leerplatformen effectief in te zetten.
“Het idee van jarenlange studie voor een functie die je hele carrière relevant blijft, gaat niet meer op”, zegt Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed. “Wij houden er rekening mee dat werknemers zich in de toekomst meerdere keren moeten bijscholen of zelfs omscholen om bij te blijven.”
Bijscholing en training cruciaal om medewerkers technologische ontwikkeling te laten bijbenen
Wereldwijd zegt 45 procent van de respondenten dat hun organisatie regelmatig training en ontwikkeling aanbiedt, dus ligt Nederland met 41 procent net wat onder dat wereldwijde gemiddelde. “Op het eerste gezicht lijkt 41 procent misschien best een mooie score, maar het getal staat niet in verhouding tot de slagkracht die nodig is voor bijscholing in de nabije toekomst”, zegt Snijders.
Van de door Indeed ondervraagde werknemers en werkgevers vindt 53 procent dat het een taak is voor de werkgever om de broodnodige trainingen en opleidingen aan te bieden, terwijl 20 procent vindt dat werknemers zelf verantwoordelijk zijn en 11 procent dat de overheid daar de belangrijkste rol bij moet spelen.