Maandag houden premier Mark Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.

Een harde lockdown mét avondklok blijft waarschijnlijk tot eind maart van kracht.

Versoepeling van maatregelen daarna hangt mede af van de ontwikkeling van de besmettingscijfers.

Het kabinet besluit maandag over de coronamaatregelen na 15 maart, als de huidige beperkingen zouden aflopen.

Uitgelekt is al dat de meest bij de coronacrisis betrokken ministers zaterdag in het Catshuis bespraken dat er nog geen versoepelingen kunnen komen en dat de avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de harde lockdown geldt tot die tijd, meldden ingewijden.

Volgens de bronnen zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens hun persconferentie zeggen dat eind van deze maand meer mogelijk moet worden.

Dan moeten de besmettingscijfers wel de goede kant op gaan. Dat is nu nog steeds niet het geval.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4.567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4.507 besmettingen per etmaal.

Heropening hogescholen en universiteiten

Voorop staat bij een mogelijke versoepeling eind maart de heropening van hogescholen en universiteiten en van buitenterrassen en dat volwassenen weer in kleine teams buiten mogen sporten.

Op 23 maart zal het kabinet hierover een besluit nemen. Vanaf medio maart wordt in ieder geval wel één kleine beperking opgeheven: dan mogen kinderen weer zwemlessen volgen in binnenbaden.

Ook is al uitgelekt dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot zeker 15 april. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden dringend ontraden. Dat geldt al sinds medio december toen het kabinet alle landen in de wereld op code oranje zette.

Woensdag zal de Tweede Kamer over het coronabeleid debatteren. Ze komen daarvoor terug van verkiezingsreces.

GGD: vanaf mei 1,5 miljoen vaccinaties per week

Intussen is de GGD zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie, zegt de GGD zelf.

Ook staan onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis paraat om te helpen bij het vaccineren, want de behoefte aan personeel is inmiddels heel groot.

André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland: "Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD’ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn".

Sinds 6 januari heeft de GGD ongeveer 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen verstrekte vaccinaties. De rest is gegeven door onder meer huisartsen en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar