• Slechts een kwart van de Nederlanders belegt.
  • Periodiek beleggen levert meer rendement op dan aandelenfondsen.
  • Een langetermijnhorizon en geduld is cruciaal.

De hoge inflatie en dalende rente zorgen ervoor dat spaargeld minder waard wordt. Beleggen is risicovoller, maar op lange termijn kan het een aantrekkelijk alternatief zijn. Desondanks belegt driekwart van de Nederlandse huishoudens niet. De belangrijkste redenen zijn angst voor verlies of omdat ze het te ingewikkeld vinden. Periodiek beleggen kan voor hen de drempel verlagen.

De inflatie en dalende rente zorgen ervoor dat spaargeld minder waard wordt en het voor veel mensen interessant is om hun geld te beleggen. Een datasimulatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat zien dat in ruim driekwart van de gevallen beleggen meer oplevert dan sparen. Afhankelijk van de inleg kan het verschil oplopen van 200 euro tot 2.400 euro per jaar. Een mooi vooruitzicht, zeker voor jongeren die zich onder meer zorgen maken over hun financiële positie en pensioen.

Toch belegt slechts een kwart van de Nederlandse huishoudens, terwijl bijna de helft van hen volgens de AFM voldoende financiële buffers heeft om ermee aan de slag te gaan. In onderzoek van Ipsos en I&O geeft 42 procent van de niet-beleggers aan om in de toekomst te willen beginnen met beleggen. De belangrijkste reden daarvoor is dat zij ontevreden zijn over de geboden spaarrentes. 

Daarom hierbij vijf tips voor mensen die willen starten met beleggen:

  1. Begin gewoon. Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen beleggen uitstellen. Zoals de rekenvoorbeelden laten zien, profiteer je vooral op langere termijn van periodiek beleggen. Start gewoon met beleggen en wed niet op één paard door losse aandelen te kopen, maar kies in eerste instantie voor breed gespreide ETF’s (Exchange Traded Fund). Een wereldwijde ETF bevat duizenden bedrijven uit ontwikkelde markten.
  2. Maak van beleggen een gewoonte. Op deze manier hoef je juist niet na te denken over je beleggingen. Kies een vast moment in de maand (bijvoorbeeld na het ontvangen van je salaris) om een vast bedrag te beleggen. Met Saveback van Trade Republic kun je bijvoorbeeld automatisch beleggingen op een spaarrekening plaatsen. Zodra je iets afrekent met de betaalkaart, ontvang je 1 procent van dat bedrag (met een maximum van 15 euro per maand) terug en wordt dit direct geïnvesteerd in een beleggingsproduct naar keuze (lees de voorwaarden). Een andere manier is Round Up van Trade Republic. Daarmee kun je elke betaling laten afronden en dat wisselgeld automatisch laten beleggen.
  3. Houd de kosten laag. Let op de kosten. Een fondsbeheerder vraagt een vergoeding en als je zelf regelmatig aandelen koopt en verkoopt, drukt dit je rendement. 
  4. Kijk naar de langere termijn. Beleggen is geen sprint, maar een marathon. Kijk niet dagelijks naar de resultaten van je portefeuille (behalve als je het echt leuk vindt) en houdt een beleggingshorizon van 20-30 jaar aan.
  5. Beleg alleen geld dat je kunt missen. Het is verstandig om alleen geld in te leggen dat je op korte termijn niet nodig hebt. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zeker in tijden van economische en geopolitieke onrust.

De zorgen die potentiële beleggers hebben is dat zij beleggen als een te groot (financieel risico) zien en denken dat het duur is. Ook geven zij aan dat een gebrek aan financiële kennis de reden is om de boot vooralsnog af te houden. Deze zorgen zijn begrijpelijk, maar kunnen eenvoudig worden weerlegd.

Experts verslaan de markt meestal niet

Het argument dat een gebrek aan kennis Nederlanders weerhoudt om te beleggen, komt vaak doordat financieel experts aangeven dat het moeilijk is en je volgens hen bovenop de markt moet zitten om echt rendement te behalen. Terwijl een overgroot deel van deze experts zelf de markt niet verslaat. 

Uit cijfers van S&P Gobal blijkt dat het afgelopen jaar 84,41 procent van de Europese aandelenfondsen achterbleef bij de S&P Europe 350. Over de afgelopen tien jaar geldt dit zelfs voor 92,07% van de Europese aandelenfondsen. 

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Over de afgelopen tien jaar bleef 96,58 procent van de Amerikaanse aandelenfondsen achter bij de S&P 500, terwijl fondsen gericht op aandelen uit opkomende markten over dezelfde periode in 94,9 procent van de gevallen slechter presteerde dan de S&P/IFCI Composite.

Handelsgedrag en vergoedingen drukken het rendement

Een andere angst is dat mensen denken dat beleggen duur is. Dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn.

Een van de redenen waarom het rendement bij beleggers achterblijft, is hun handelsgedrag. Met het aan- en verkopen van activa gaan transactiekosten gepaard. Vroeger waren deze vrij hoog, maar bij moderne online platformen zoals Trade Republic zijn deze flink gereduceerd. Wel loont het om zo min mogelijk te handelen.

Let ook op wat het platform waar je op handelt, doet met het geld dat je niet belegt. Veel platformen bieden namelijk geen rente, waardoor het in deze gevallen beter is om geld dat je niet belegt op een spaarrekening te zetten. Trade Republic biedt over het geld dat niet is belegd tot 50.000 euro een vergoeding op basis van de actuele ECB-rente, wat op dit moment met 3,25 procent twee keer meer is dan bij de gemiddelde spaarrekening van een grootbank. De rente wordt dagelijks en maandelijks berekend en gewijzigd.

Een andere factor die op het rendement weegt zijn de vergoedingen voor bijvoorbeeld fondsbeheerders. Een rekenvoorbeeld laat zien wat het rendementsverschil kan zijn.

Stel, je belegt 100 euro per maand. Bij een ETF met een gemiddeld rendement van 7 procent per jaar (historisch gezien ligt dit nog hoger), minus 0,2 procent aan kosten voor de ETF, heb je over een periode van dertig jaar ongeveer 120.000 euro rendement en ben je 5.000 euro kwijt aan vergoedingen.

Bij een beleggingsfonds met een gemiddeld rendement van 1,5 procent, heb je na dertig jaar afgerond een rendement gerealiseerd van 93.000 euro. Dat scheelt op deze manier effectief 32.000 euro ten opzichte van beleggen in een ETF. Met deze calculator kun je jouw verwachte rendement zelf berekenen. Rendementen uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst.

Het voorbeeld laat duidelijk zien dat de kosten die gepaard gaan met het beheer van jouw geld en dat je deze gemiste inkomsten ieder jaar niet belegt, uiteindelijk ten koste gaan van je totale rendement. 

Spreiding is bevrijding

Als Nederlanders wel overwegen om te beleggen, ervaren zij soms keuzestress. Kies je binnen de halfgeleidermarkt bijvoorbeeld voor aandelen van ASML, ASMI of toch BESI? En wanneer stap je in of uit een bepaald aandeel?

Bij beleggen hoef je niet naar die gouden naald in de hooiberg te zoeken. Koop in plaats daarvan met een ETF gewoon de hele hooiberg. De afgelopen jaren zijn er diverse ETF’s op de markt gebracht. Zo zijn er ETF’s waarmee je de AEX volgt, maar kun je ook kiezen voor ETF’s die bijvoorbeeld alle beursgenoteerde bedrijven in de halfgeleidersector volgen. Bij Trade Republic kan er bijvoorbeeld in meer dan 5.000 ETF’s en aandelen periodiek belegd worden.

Spreiding kan ook betekenen dat je over een langere periode op vaste momenten een vast bedrag inlegt. Dit wordt ook wel dollar-cost averaging of periodiek beleggen genoemd. Het zorgt ervoor dat als de aandelenmarkten laag staan, je relatief meer aandelen of ETF’s koopt en minder als de koersen hoog staan. Op deze manier profiteer je van de schommelingen op de markt waardoor je aankoopprijs gemiddeld lager is en bouw je een stabiel rendement op.

Dankzij periodiek hoef je je nooit meer zorgen te maken over mogelijk gemiste kansen en rendementen. De markt timen kan namelijk niemand, dat heeft de geschiedenis wel uitgewezen. 

Daarbij rekent Trade Republic voor de aankopen voor periodieke beleggingen geen transactiekosten, wat voor langetermijnbeleggers zeer interessant is. Alle andere transactiekosten zijn 1 euro en er zijn geen abonnementskosten.

Slim beleggen, sparen en betalen?
Bij Trade Republic kan je al vanaf €1 beleggen, ontvang je 3,25% rente per jaar over je saldo tot €50.000 en krijg je de Trade Republic kaart met Saveback en Round up. Allemaal zonder abonnementskosten. Ga naar www.traderepublic.com/nl-nl voor meer informatie, de voorwaarden en om een rekening te openen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Trade Republic.