ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, laat ambtenaren en leraren in 2015 waarschijnlijk minder pensioenpremie betalen. Dit ondanks geluiden van overkoepelende pensioenorganisaties dat premies voor de pensioenen in 2015 omhoog gaan.
Het pensioenfonds voor ambtenaren en het onderwijs ABP verlaagt in 2015 waarschijnlijk de premies voor werkgevers en werknemers, zo meldt Het Financieele Dagblad donderdag.
Jan Willem van Dieten, onderhandelaar namens de werknemers, laat tegenover de krant weten dat in alle varianten die op tafel liggen “enige vorm van premieverlaging” is opgenomen. Een akkoord zou donderdag al bereikt kunnen worden.
Pensioenpremie: hoger of lager?
Koepelorganisatie Pensioenfederatie zei eind september nog tegen het FD dat pensioenpremies per saldo zouden gaan stijgen in 2015. “Bij de huidige rentestand zien wij niet hoe premiedaling tot stand zal komen”, zei directeur Gerard Riemen van tegenover de krant.
De rente is één van de factoren waar pensioenfondsen rekening mee moeten houden. Momenteel zijn rentes in de eurozone erg laag.
Bij een blijvend lage rente leveren nieuwe beleggingen in obligaties minder op, en dat heeft gevolgen voor de balans tussen de waarde van de bezittingen van pensioenfondsen en de toekomstige uitkeringsverplichtingen. Als beleggingen minder opleveren, kan een hogere inleg noodzakelijk worden.
In de op Prinsjesdag gepresenteerde Macro-Economische Verkenning (pdf) van het Centraal Planbureau (CPB) gaan de nationale rekenmeesters voor 2015 echter wel uit van lagere afdracht van pensioenpremies aan pensioenfondsen.
Pensioenen in 2015
In 2015 krijgen pensioenfondsen te maken met een aantal maatregelen. Zo moeten ze rekening houden met een hogere pensioenleeftijd en wordt tegelijkertijd over een kleiner deel van het salaris pensioen opgebouwd.
Verder wordt bij inkomens boven de 100 duizend euro geen fiscaal voordeel meer gegeven bij de pensioenopbouw via de werkgever, waardoor het niet aantrekkelijk meer is om over het salaris boven een ton pensioenpremie af te dragen.
Pensioenfondsen krijgen in 2015 ook te maken met strengere buffereisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dit moet ervoor zorgen dat de bezittingen op de langere termijn voldoende zijn om aan de uitkeringsverplichtingen te voldoen.
Het CPB denkt dat het per saldo mogelijk moet zijn pensioenpremies volgend jaar te laten dalen.
Lees ook
Versobering pensioen 2015: je partner is de klos
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl