Pensioenfondsen behoren tot de grootste beleggers ter wereld en kunnen daarmee veel invloed uitoefenen op financiële markten, inclusie de aandelenmarkten. Nederland staat bekend om zijn sterk ontwikkelde pensioenstelsel en bij elkaar ruim 1.800 miljard euro aan beleggingen hebben. Maar hoe scoren Nederlandse pensioenfondsen daarmee wereldwijd?

Het grootste pensioenfonds van Nederland wat betreft de beleggingen is ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijs. Eind 2023 had dit fonds 501 miljard euro aan beleggingen uitstaan. Hiermee behoort de Nederlands pensioenreus tot de absolute wereldtop, zo blijkt uit een overzicht van het Global Top 300 Pension Funds-rapport van het in Londen gevestigde Thinking Ahead Institute.

ABP staat wereldwijd op de vijfde plaats en moet vier pensioenfondsen uit respectievelijk Japan, Noorwegen, Zuid-Korea en de Verenigde Staten voor laten gaan.

Op de elfde plaats van de ranglijst staat nog een Nederlands pensioenfonds: het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) fonds beheert voor in totaal 238 miljard euro aan vermogen.

Het Japanse pensioenfonds "Pensioenbeleggingen van de overheid" is met een totaal beheerd vermogen van omgerekend 1.428 miljard euro het grootste fonds ter wereld, op de voet gevolgd gevolgd door het Noorse "Pensioenfonds van de overheid" met 1.420 miljard euro.

Het Noorse staatspensioenfonds is dus maar een fractie kleiner dat het Japanse overheidsfonds en dat komt door een indrukwekkende groei van 22 procent van de beleggingen afgelopen jaar. De verwachting is dan ook dat het Noorse fonds het Japanse fonds voorbij gaat streven.

Het totaal beheerde vermogen van de 300 grootste pensioenfondsen ter wereld is in 2023 over de hele linie weer gaan groeien. Daarmee is het grootste deel van de daling van het jaar ervoor weer goedgemaakt, maar het totaal aan activa is nog steeds niet terug op zijn recordhoogte.

Eind vorig jaar had de top 300 bij elkaar een vermogen van 22.600 miljard dollar onder beheer, ofwel ongeveer 20.300 miljard euro. Dit was 10 procent meer dan in 2022.

Pensioenreuzen beleggen verschillend in aandelen

Directeur Jessica Gao van het Thinking Ahead Institute ziet ondanks het beursherstel van 2023 en dit jaar nog veel onzekerheid op de middellange termijn voor pensioenfondsen: "Hoewel het positief is om te zien dat 's werelds grootste pensioenfondsen in 2023 weer groei hebben laten zien, betekent de combinatie van een onzekerder macro-economisch klimaat en toenemende geopolitieke instabiliteit dat het beleggingslandschap steeds complexer wordt".

Gao wijst daarbij ook op een aantal belangrijke verkiezingen, waaronder de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november.

Volgens het rapport belegde de top 20 van grootste pensioenfondsen ongeveer 43 procent van hun vermogen in aandelen, 35 procent in vastrentende waarden en 22 procent in alternatieven en contanten.

Er zijn wel grote verschillen qua strategie per regio. Europese pensioenfondsen beleggen relatief weinig in aandelen, met een weging van gemiddeld 31 procent in de beleggingsportefeuille. Amerikaanse pensioenfondsen steken gemiddeld 45 procent in aandelen.

LEES OOK: Dit zijn de 10 beste landen om met pensioen te gaan, volgens een nieuwe ranglijst