Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat de pensioenen in april met 0,5 procent verlagen omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende is hersteld.

Dat heeft PME woensdag bekendgemaakt.

De dekkingsgraad van het fonds, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, kwam op de peildatum 31 december, uit op 103,8 procent. Dat is 0,5 procent onder de minimaal vereiste dekkingsgraad.

“Het bestuur van PME heeft de afgelopen weken grondig onderzocht of een verlaging van de pensioenen kon worden vermeden. Gekeken is in hoeverre eerder genomen maatregelen voldoende waren”, aldus PME-voorzitter Franswillem Briët.

PME waarschuwde eind januari al, als enige van de grotere pensioenfondsen in Nederland, dat er werd nagedacht over een een nieuwe verlaging van de pensioenen dit jaar. Per 1 april vorig jaar voerde het fonds al een forse verlaging van de pensioenuitkeringen door van 5,1 procent.

PME gaf woensdag ook aan dat de opgebouwde pensioenrechten van de werknemers eveneens met 0,5 procent worden verlaagd.

Door de maatregel krijgt een gepensioneerd metaalbewerker met een gemiddeld PME-pensioen van 660 euro bruto per maand 3,30 euro bruto per maand minder pensioen.

Als de positie van het fonds aan het eind van 2014 voldoende is verbeterd, dan heeft het bestuur de ruimte om de pensioenen te verhogen en daarmee deze verlaging te compenseren, aldus PME.

Het fonds heeft 630.000 deelnemers. De sector omvat bijna 1300 grote en middelgrote ondernemingen, van scheepswerven tot producenten van halfgeleiders.

PME staat er slechter voor dan de andere grote pensioenreuzen in Nederland omdat het een 'vergrijsd' fonds is, met relatief veel oudere deelnemers. Daardoor zijn de betalingsverplichtingen hoger en kunnen er minder risico's worden genomen. Zo kan PME bijvoorbeeld minder geld steken in aandelen. Andere pensioenfondsen profiteerden het afgelopen jaar juist flink van de stijgende beurskoersen op de aandelenmarkten.

Fondsen met een jonger bestand kunnen volgens PME veel meer risico nemen, omdat zij veel pensioenen pas over een langere tijd terug moeten gaan uitkeren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl