Pensioenfonds ABP steekt 30 miljard euro in zogeheten ‘impact’-investeringen, rondom klimaat, biodiversiteit en betaalbare woningen. Een bedrag van 10 miljard euro reserveert het grootste pensioenfonds van Nederland voor projecten in Nederland.

Dat maakt ABP maandag bekend in een persbericht. Het pensioenfonds voor ambtenaren en het onderwijs geeft aan onder meer geld vrij te maken voor “duurzame en betaalbare energie, betaalbare woningen, en de financiering van groeiondernemingen in Nederland”.

Met dat laatste punt lijkt ambtenarenfonds ABP tegemoet te komen aan een langer gekoesterde wens van brancheclub Techleap, die vindt dat pensioenfondsen meer zouden moeten investeren in Nederlandse startups. “We hebben een ongelooflijk grote pensioenpot in Nederland”, zei ambassadeur prins Constantijn vorig jaar. “Als daar maar een half procent van naar startups zou gaan hebben we in één klap het ecosysteem met de meeste financiering in Europa.”

‘Veel deelnemers’ ABP staan achter groene koers

ABP stelt met de nieuwe strategie in te willen spelen op veranderingen. “We zien dat vooral klimaat en biodiversiteit voor die grote veranderingen zorgen. Om ook in de toekomst goede beleggingsrendementen te behalen, is het verstandig hierop in te spelen. Daarbij ontstaan ook kansen om een positieve bijdrage te leveren.” Volgens ABP staan “veel deelnemers” achter het nieuwe investeringsbeleid.

De 30 miljard die ABP investeert, maakt overigens een klein deel uit van het totaal aan vermogen van ABP. Het pensioenfonds sloot 2023 af met een vermogen van liefst 502 miljard euro, schreef ABP in januari.

Wel laat ABP weten over de gehele linie een vernieuwde koers te willen varen. In het nieuwe beleggingsbeleid moet volgens het pensioenfonds ook de al bestaande beleggingsportefeuille "in lijn" worden gebracht met internationale verdragen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs en het biodiversiteitsakkoord van Kunming-Montreal. Het fonds wil dit onder meer voor elkaar krijgen met het eigen stembeleid.

Niet alle beursgenoteerde bedrijven waar ABP momenteel in belegt, zullen nog in de portefeuille van het pensioenfonds passen. Enkel "bedrijven die de risico's van een veranderende wereld goed beheersen", passen volgens het fonds nog binnen de strategie.

"Bedrijven die onlosmakelijk verbonden zijn met klimaatverandering en niet kunnen of willen veranderen, passen niet meer bij ons", schrijft ABP.

Het fonds stelt minder groene bedrijven uit de portefeuille te willen stimuleren om sneller te veranderen, onder meer door het gesprek aan te gaan met deze partijen.

LEES OOK: Stijging pensioen bleef jarenlang achter bij inflatie: massaclaim tegen pensioenfonds ABP is in de maak, maar niet iedereen is overtuigd van succes