Vroeg stoppen met werken is ook niet alles.
Althans, niet voor de Amerikaan Tony die dankzij een sobere leefwijze, verstandig beleggen en een goedbetaalde baan als IT-specialist op 37-jarige leeftijd rijk genoeg was om te stoppen met werken. Hij besloot op een boerderij te gaan wonen.
Maar niet al te lang nadat hij een nieuw leven op de boerderij was begonnen, werd hij steeds ongelukkiger, zo vertelt Tony in een recente podcast met Brandon van The Mad Fientist (die overigens op z’n 34ste al met pensioen ging).
Tony had zich voorgenomen nieuwe dingen te leren, maar kwam er niet aan toe doordat hij gedeprimeerd en angstig werd. “Ik had hard gewerkt en geluk gehad. Daar zat ik dan met mijn vermogen en vrije tijd op een boerderij in een prachtige vallei. En toch kon ik alleen maar denken: ‘Ik voel me vreselijk’.”
Minder dan twee jaar nadat Tony vervroegd met pensioen was gegaan, besloot hij weer parttime te gaan werken. Een eenvoudige beslissing, zegt hij, want het ontbrak hem aan drie dingen in zijn leven als pensionado.
3 voordelen van werken
De grootste plus van werken? Andere mensen. "Toen ik met pensioen ging, merkte ik dat ik veel minder contact had met mensen. Dat was echt een groot ding. Als ik íets anders zou doen wanneer ik weer zou stoppen, is het tijd en ruimte inbouwen voor contacten met anderen."
Wanneer Tony anderen wilde zien of spreken, waren zijn vrienden vaak niet beschikbaar omdat ze drukke banen hadden.
Hij realiseerde zich ook dat hij bevrediging miste die hij vroeger uit zijn werk haalde. "Het is echt fijn om met iets bezig te zijn waar je goed in bent", aldus Tony. "Ik vind het prettig om nieuwe, moeilijke dingen te leren. Maar het is ook fijn om iets te doen waar je al heel goed in bent. En in teamverband met anderen werken aan moeilijke problemen: dat is helemaal verslavend."
Geld is ook niet onbelangrijk, zegt Tony. Hij kon weliswaar rondkomen van de inkomsten uit zijn beleggingen en spaargeld, maar regelmatige inkomsten uit werk ontbraken. "Ik zie dat nu meer als een bonus", zegt Tony. "Ik hoef eigenlijk niet meer voor mezelf te zorgen."
Vervroegd pensioen is niet voor iedereen weggelegd
Minder contact met anderen, geen duidelijk doel in het leven en teren op je vermogen. Tony is niet de enige die ervoer dat extreem vroeg stoppen met werken problematisch kan uitpakken.
Nadat hij op 34-jarige leeftijd met pensioen ging, belandde Sam Dogen van Financial Samurai eveneens in een identiteitscrisis. Hij liep vast en was teleurgesteld dat hij niet veel gelukkiger was dan toen hij nog werkte.
Na zeven jaar besloot Dogen weer fulltime aan het werk te gaan: als vroege pensionado had hij geen enkele ambitie meer. Hij wilde zich "weer normaal" voelen. Net als Tony miste hij niet alleen de collegialiteit op het werk, hij wilde ook meer verdienen.
"De vrijheid om te doen wat je wil, is extreem waardevol", schreef Dogen. "Maar dat moet je psychisch wel aankunnen. Dat is niet voor iedereen weggelegd en daarom gaan sommigen weer aan het werk."