In Nederland gaat de discussie over stijging van de AOW-leeftijd over de vraag hoe snel we naar 67 jaar gaan en hoe hard de pensioenleeftijd vervolgens stijgt. In Frankrijk speelt die discussie zich af op een heel ander niveau af.
President Emmanuel Macron wil het ingewikkelde en voor sommige pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen.
Woensdag presenteerde de regering zijn plannen. De pensioengerechtigde leeftijd in Frankrijk blijft 62 jaar. Bovendien krijgt iedereen die een volle carrière gewerkt heeft recht op minstens 1.000 euro per maand aan pensioen.
Verder komt er één universeel systeem en worden op den duur speciale regelingen afgeschaft. Maar er blijven wel uitzonderingen op het algemene stelsel. Brandweermannen, militairen en politiemensen houden namelijk hun lagere pensioengerechtigde leeftijd.
Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de tijd gekomen om het Franse stelsel te hervormen. Het systeem zal sterk veranderen maar solidariteit blijft de rode draad, aldus de premier. Volgens hem zullen werkende vrouwen de grote winnaar zijn van het nieuwe stelsel.
De Franse regering wil via een bonussysteem stimuleren dat Fransen langer doorwerken. Philippe denkt dat uiteindelijk de gemiddelde leeftijd dat werkers met pensioen gaan rond 64 jaar zal liggen.
Franse media meldden woensdagochtend al dat Franse werkers die voor 1975 geboren zijn, niet onder het nieuwe pensioenregime zullen vallen. Voor iedereen die vanaf 2022 de arbeidsmarkt betreedt, gaat het hervormde stelsel wel gelden. De nieuwe regels gaan deels gelden voor Fransen die in 1975 geboren zijn. Zij krijgen er vanaf 2037 mee te maken.
Zwaar verzet in Frankrijk tegen pensioenleeftijd van 62 jaar
Er is al diverse keren massaal gedemonstreerd tegen de hervormingen. Dinsdag deden nog 339.000 mensen mee aan een landelijk protest.
Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.
De gematigde Franse vakbond CFDT vindt dat de regering veel te ver gaat met de woensdag gepresenteerde hervorming van het pensioenstelsel. De regering "heeft een grens gepasseerd", zei voorzitter Laurent Berger.
De voorzitter links-radicale bond CGT, Philippe Martinez, zei op tv dat het plan "alles waar we voor strijden belachelijk maakt". De betogingen tegen de pensioenhervorming waren al van start gegaan voor de regering de plannen helemaal openbaar maakte. Philippe wil ze eind februari door het parlement loodsen.
Nederland: AOW-leeftijd in 2024 naar 67 jaar
Het contrast met de pensioendiscussie in Nederland is behoorlijk groot. Volgens de plannen van het Pensioenakkoord stijgt de AOW-leeftijd de komende jaren geleidelijk om in 2024 uit te komen op 67 jaar. Daarna wordt deze gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Maar het ziet ernaar uit dat de AOW-leeftijd pas in 2028 verder omhoog gaat.
De levensverwachting van 65-jarigen neemt sinds 1950 toe. Destijds had de gemiddelde Nederlander van die leeftijd nog 14,3 jaar te leven. Nu is dat dus ruim vijf jaar meer. Sinds 2014 is de levensverwachting, onder invloed van hogere sterfte door bijvoorbeeld griepepidemieën, enigszins gestagneerd. Het CBS gaat ervan uit dat de levensverwachting na 2019 weer omhoog gaat.
Tot 2024 liggen de AOW-leeftijden vast. In het pensioenakkoord is afgesproken dat de leeftijden de komende jaren oplopen van 66 jaar en 4 maanden in 2020 tot 67 jaar in 2024.