- De rekening van de fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken door voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje is opgelopen tot 16 miljoen euro, schrijft het FD.
- De fraude werd in 2019 ontdekt en de 36 aandeelhouders van het kantoor betalen de compensatie en kosten uit eigen zak om zo de boel overeind te houden.
- Oranje sluisde over een periode van 18 jaar miljoenen euro’s van cliënten naar privérekeningen en maakte na de ontdekking van de megafraude een einde aan zijn leven.
De schade van de fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken door voormalig notaris en bestuursvoorzitter Frank Oranje is inmiddels opgelopen naar 16 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Volgens de krant betalen de 36 aandeelhouders, onder wie landsadvocaat Reimer Veldhuis, de compensatie en de daarmee samenhangende kosten geheel uit eigen zak om zo de bedrijfsvoering overeind te houden.
Pels Rijcken heeft vanwege de fraude inmiddels een wettelijk verplichte mededeling gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Uit die mededeling blijkt dat de jaarrekeningen van 2019 en eerdere boekjaren als gevolg van de malversaties “in ernstige mate” tekortschieten.
Verder blijkt dat "de onttrokken gelden en gemaakte kosten als gevolg van de fraude" per 31 december 2020 op "circa 16 miljoen euro" zijn geschat.
Pels Rijcken probeert de schade nog altijd op Oranje te verhalen
Het kantoor van de landsadvocaat werd precies een jaar geleden door het Openbaar Ministerie ingelicht over een strafrechtelijk onderzoek naar Frank Oranje, toen nog notaris, partner en bestuursvoorzitter van Pels Rijcken.
Hij sluisde over een periode van 18 jaar bijna 12 miljoen euro van cliënten van Pels Rijcken naar privérekeningen, waaronder geld van de overheid. In november 2020 maakte Oranje een einde aan zijn leven.
Pels Rijcken laat nog altijd onderzoek doen naar de verhaalbaarheid van de schade op de nalatenschap van Oranje. De weduwe van de oud-bestuursvoorzitter heeft inmiddels haar Haagse villa en twee Amsterdamse appartementen in de verkoop gedaan.
Pels Rijcken houdt nog altijd in het midden hoeveel het uiteindelijk kan terughalen uit de nalatenschap, maar volgens de krant is het zeker dat de opbrengst daarvan bij lange na niet genoeg zal zijn om de totale schade te compenseren.