Met spullen-deel-platform Peerby kon je tot nu toe gratis spullen lenen van je buren. Maar nu kun je ook betalen om een boormachine of bakfiets te huren. 

Een luchtbed voor 3 euro per dag, een tientje voor een ladder of 15 euro voor een partytent. Bij Peerby, een online platform om spullen te lenen, kun je nu ook betalen om dingen te huren. De drie jaar oude startup vangt een kwart van het huurbedrag, de rest is voor degene die de spullen beschikbaar stelt.

Als je bijvoorbeeld een bakfiets wilt huren, geef je dat aan via Peerby. Zij halen vervolgens de bakfiets op en zorgen dat-ie op het juiste moment voor jouw deur staat.

Het gaat om een proef, die voorlopig alleen in Amsterdam loopt. Is-ie succesvol, dan volgen snel andere steden in Nederland.

Z24 sprak met oprichter Daan Weddepohl over de nieuwe dienst, die Peerby GO heet.

Waarom komen jullie met Peerby GO?

Weddepohl: "We hebben dit ontwikkeld op basis van interviews met onze leden. Die gaven aan dat ze wilden betalen. Lenen is eigenlijk om een gunst vragen. Dat doe je maar af en toe, maar ga je niet iedere dag doen. Je bouwt een sociale schuld op en daar voelen mensen zich niet prettig bij. Betalen om te huren is een manier om die relatie gelijkwaardig te maken."

De betaalde dienst staat naast de gratis versie van Peerby. Bijt elkaar dat niet?

"Er zijn mensen die zeggen dat als er geld aan te pas komt, dat het geen delen meer is. Maar daar ben ik het niet mee eens. Een Belgisch lid van ons zei bijvoorbeeld: ik heb tien keer mijn tent uitgeleend en hij begint wel een beetje door te slijten. We hebben de bedragen zo afgestemd dat als het product versleten is, je er een nieuwe van kan kopen. Of als je een bakfiets af en toe verhuurt, dat je de fietsenmaker kunt betalen. Het is juist delen als er geld aan te pas komt, want je deelt de kosten. Anders wordt er toch een beetje roofbouw gepleegd op de uitleners."

Kunnen mensen zo niet mini-verhuurbedrijfjes beginnen via jullie dienst?

"De pilot loopt al twee maanden in Amsterdam, maar dat zien wij nog niet gebeuren. Bij Airbnb kun je echt grote bedragen vragen voor het verhuren van je appartement. Bij ons kun je ook wel wat bijverdienen, maar het bedrag is vooral bedoeld om te ondersteunen in het onderhoud. Dan is een bakfiets of boormachine kostenneutraal."

Stel ik huur een bakfiets en hij is niet beschikbaar. Wat dan?

"Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Die kans is ook heel klein. We hebben een catalogus opgebouwd van producten waarvan we met 99 procent zekerheid weten dat het beschikbaar is. En mocht het een keer voorkomen, dan geven we iemand de volgende keer een hele dikke korting of zo."

Jullie hebben vorig jaar een investering gekregen van 1,7 miljoen euro voor de gratis versie van Peerby. Is er druk om een verdienmodel te vinden? 

"We hebben Peerby GO niet verzonnen omdat we geld moeten verdienen. We hebben aan onze leden gevraagd hoe we onze dienst nog beter kunnen maken. Toen bleek geld daar een onderdeel van te zijn. En natuurlijk is dit ook voor ons een kans om een duurzaam businessmodel voor het bedrijf op te zetten."

Wanneer willen jullie dan winstgevend zijn?

"Een aantal jaar, zoiets. Dat is echt te vroeg om daar nog wat over te zeggen. Er zijn zeker duizend variabelen die daar invloed op hebben. Van de acquisitiekosten van een huurder tot de gemiddelde prijs van een product tot de frequentie van het huren. "

Zijn jullie op zoek naar nieuw investeringsgeld?

"Op dit moment niet. Maar binnen anderhalf jaar zullen we waarschijnlijk wel weer op zoek gaan naar geld. Of het moet heel snel gaan met dit verdienmodel, maar dat verwacht ik niet. Het gaat echt nog wel even duren voordat we uit de kosten zijn."

Jullie hebben Peerby ook uitgerold in een tiental Amerikaanse steden en het doel is om dat uiteindelijk uit te breiden naar vijftig. Hoe staat het daarmee?

"Op de uitrol ligt op dit moment geen nadruk. Met het huidige model is het zo, dat hoe groter we worden hoe groter de kosten worden. Het opschalen bereikt op een gegeven moment een grens dat we het niet meer kunnen betalen. Dan is het toevoegen van een verdienmodel wel belangrijk. Als we meer mensen willen laten delen, dan moet er dus ook een bedrag tegenover staan. Hoe meer mensen delen, hoe meer geld er is om de servers draaiende en het team in de lucht te houden. Als we het betaalde model uit kunnen rollen samen met het gratis model, dan gaan we ook weer verder in de VS."

In San Francisco experimenteren jullie met het aanbieden van andere diensten via Peerby. Wat zijn de conclusies?

"We zagen inderdaad dat mensen ook weleens vragen naar andere zaken dan spullen. Zoals het uitlaten van een hond of oppaswerk. Met de dienst Peerby Yo willen we buurtcontact faciliteren. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst daar meer mee gaan doen, maar op dit moment hebben we daar nog geen beslissing over genomen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl