Sytze van Stempvoort (23) wil met zijn bedrijf PeelPioneers de schillenboer van de 21e eeuw worden. En de scheikunde-student is aardig op weg.
De Bom Brabant Ventures, Stichting Doen en ABN Amro stoppen ruim 1 miljoen euro in zijn startup, die citrusschillen hergebruikt en omzet in bruikbare grondstoffen.
De startup gaat het geld gebruiken om een recyclinginstallatie te bouwen voor citrusschillen. Die komt te staan in het Noord-Brabantse dorp Son op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Renewi.
De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. Renewi zamelt de schillen in bij supermarkten en horeca- en cateringbedrijven.
Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid in Nederland. Bijna allemaal gaan ze de verbrandingsoven in.
Zonde en onnodig, vindt PeelPioneers. Het in 2016 opgerichte bedrijf heeft een proces ontwikkeld dat citrusschillen omgezet in bruikbare grondstoffen. Deze kunnen vervolgens worden verwerkt tot producten voor de voedsel-, verpakkings- en cosmeticabranche.
PeelPioneers verwacht met de nieuwe installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp, dat onder meer wordt gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardig bijvoeding voor vee.
Daarnaast zullen op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden verwerkt tot waardevolle producten.
“We zijn ontzettend trots op het vertrouwen dat we van onze investeerders en van Renewi hebben gekregen", aldus Van Stempvoort. "Nu kunnen we citrusschillen gaan gebruiken voor wat ze zijn: waardevolle grondstoffen waarmee we nieuwe producten kunnen maken."
Een bedrijf als PeelPioneers heet ook wel een bioraffinagebedrijf, een verzamelnaam voor de technologieën die het mogelijk maken om ingrediënten uit biomassa duurzaam te benutten. Biomassa is een ander woord voor organisch product, zoals hout, gft-afval, plantaardige oliën en mest.
Van Stempvoort studeert scheikunde aan de Vrije Universiteit en volgde eerder een bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Het idee voor PeelPioneers ontstond tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waar hij meehielp aan een onderzoek naar het winnen van grondstoffen uit citrusschillen.
In maart was PeelPioneers nog een van de winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. En dat is niet de enige erkenning voor de jonge ondernemer. Van Stempvoort won vorig jaar de Young Environment Award.
Duurzaam ondernemen heeft volgens Van Stempvoort de toekomst, zei hij tegen online magazine Socreatie. "We moeten wel, anders gaat het compleet de verkeerde kant op met de wereld. We moeten naar een economie waarin afvalstoffen grondstoffen worden."