- Beleggingsplatform Peaks introduceert een beleggingsproduct met een rendement dat meebeweegt met de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB).
- Het rendement op het geldmarktfonds bedraagt momenteel iets meer dan 3 procent op jaarbasis.
- Peaks zet zijn nieuwe product in de markt als “het alternatief voor een spaarrekening”, maar dat is strikt genomen geen zuivere vergelijking.
- Lees ook: Beleggingsapp Peaks scoort €5 miljoen groeikapitaal – Rabobank trekt handen af van het virtuele spaarvarken
Beleggingsplatform Peaks introduceert zijn zogenoemde ‘Renterekening‘. Alleen heeft die naam niets te maken met een spaarrekening, want het gaat om een beleggingsproduct.
Het betreft een belegging in een beursgenoteerd beleggingsfonds (ETF, exchange traded fund) dat een rendement biedt dat meebeweegt met de zogenoemde depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB). De depositorente is de rente die commerciële banken krijgen als ze zelf geld stallen bij de ECB.
Donderdag verhoogde de ECB de depositorente naar 3,75 procent. Na deze renteverhoging komt het rendement van de ‘Renterekening’ naar verwachting uit op 3,38 procent op jaarbasis, zo meldt Peaks in een persbericht.
Peaks zet zijn nieuwe rekening in de markt als “het alternatief voor een spaarrekening”. Vergeleken met variabele spaarrentes is het rendement van het beleggingsproduct inderdaad een stuk hoger. Rabobank biedt met 1,5 procent momenteel de hoogste variabele spaarrente onder de Nederlandse grootbanken. Kleinere banken komen met hun rentes dichter in de buurt van Peaks: neobank bunq zit momenteel op 2,46 procent.
Maar deze vergelijking gaat niet helemaal op. De Renterekening is namelijk geen spaarrekening, maar een beleggingsrekening. Het geld op de rekening wordt zoals gezegd belegd in een ETF van een zogenoemd geldmarktfonds. Deze ETF is uitgegeven door de Duitse vermogensbeheerder DWS.
Je kunt deze ETF ook direct op de beurs kopen, waarbij er sprake is van automatische herbelegging van de ontvangen rente die leidt tot waardegroei van de belegging.
Bij de Renterekening van Peaks is het ook zo dat er sprake is van dagelijkse aangroei van de waarde van de ETF op basis van een kortlopende Europese rente. Je krijgt dus niet op een bepaald moment rente uitgekeerd, zoals bij een spaarrekening. Om het rendement te verzilveren moet je een opname doen, waarbij je in feite een stukje van de belegging verkoopt.
Het rendement is afhankelijk van de depositorente van de ECB. Verder moet je er rekening mee houden dat de waarde van het geld dat in het beleggingsfonds zit kan fluctueren (in tegenstelling tot de inleg op een spaarrekening), al zijn deze fluctuaties doorgaans zeer beperkt.
Er geldt geen minimum inleg en klanten kunnen onbeperkt storten en opnemen, volgens Peaks.
Aangezien het niet gaat om een spaarrekening, val je niet onder het depositogarantiestelsel dat spaarders in Nederland tot 100.000 euro per persoon verzekert, als een bank omvalt.
Toch is het risico van de Renterekening beperkt, volgens Peaks. De ETF stalt het geld bij Deutsche Bank, dat een gelijke waarde in obligaties als onderpand verstrekt. Mocht Deutsche Bank failliet gaan, dan kunnen deze obligaties worden gebruikt om beleggers terug te betalen.
Rabobank verkocht Peaks wegens concurrentie
Beleggingsapp Peaks heeft in 2021 5 miljoen euro opgehaald bij de Nederlandse investeerders Haerlem Capital en Rithmeester.
De geldschieters namen ook de aandelen van investeerder Rabobank over. De grootbank stal in vijf jaar tijd naar verluidt zo’n 27 miljoen euro in de fintech-app en had 80 procent van de aandelen van het bedrijf in handen.
Rabobank zette Peaks halverwege 2021 in de etalage. Naar verluidt was de concurrentie van online brokers zoals BUX, DeGiro en eToro zodanig sterk, dat Rabobank niet meer wilde mikken op kleine beleggers.