Je mag met geld van je bv niet doen wat je wilt. Onbeperkt en zonder nadere afspraken geld uit je bedrijf trekken, wordt niet op prijs gesteld door de fiscus. Financieel planner Paul van der Kwast legt uit.

‘Victor Muller gebruikte de beurs als pinautomaat’, zei de voorzitter van de aandeelhoudersclub VEB laatst over de baas van autofabrikant Spyker. De immer optimistische ondernemer zou het geld van zijn aandeelhouders hebben misbruikt voor het financieren van hobby’s als de formule 1-racerij en de overname van Saab.

Even los van de vraag of de beschuldiging terecht is of niet: er zijn veel dga’s (directeur-grootaandeelhouder) die het verschil tussen privé en de BV niet kennen. Of zich er althans niet naar gedragen. Zij gebruiken hun vennootschap namelijk als pinautomaat voor het doen van privé-uitgaven.

Boodschappen in de supermarkt, benzine voor de privé-auto, tuinplanten en zelfs vakanties met het gezin worden niet zelden betaald met de pinpas van de zaak.

Je kunt dan wel 100 procent eigenaar zijn, je mag met geld van je BV niet doen wat je wilt. Een BV, al ben je de enige eigenaar, is juridisch en fiscaal een zelfstandige entiteit. Als de Belastingdienst in de gaten krijgt dat je onbeperkt en zonder nadere afspraken geld uit je BV haalt, kan dat een dure grap worden.

Lenen van de BV

Geld lenen van je BV is in principe niet verboden. Zolang het geleende bedrag niet uitkomt boven de 17.500 euro mag je van de fiscus renteloos en zonder nadere afspraken van je BV geld lenen. Dat staat op de site van de Belastingdienst.

Maar veel dga’s lenen een veelvoud van dat bedrag. Zij hebben nu eenmaal die pinpas en, nou ja, het is toch je eigen zaak?

Ook dat mag, maar dan gelden er regels. Je moet zo’n lening dan vastleggen op papier en je moet aan nog meer voorwaarden voldoen. Zo moet je een zakelijke rente afspreken - dat wil zeggen dat de rente niet erg mag afwijken van wat een bank zou vragen. Een rente van 2 procent bijvoorbeeld is te weinig. Verder moet je een aflossingsschema afspreken en daar moet je je ook aan houden. Op de site van de Belastingdienst staan de precieze voorwaarden.

Belastingdienst wil dat je aflost

Als de Belastingdienst erachter komt dat je tienduizenden euro’s privé hebt opgenomen met de pinpas van de zaak en je niet aan de regels hebt gehouden, kan dat vervelende gevolgen hebben. Eerst krijg je een aanmaning dat je alsnog de lening op papier moet zetten, een rente moet afspreken en moet gaan aflossen. Vervolgens moet je ook echt gaan aflossen. Alleen: niet iedereen is daartoe in staat. Bijvoorbeeld omdat het geld er niet is.

Als je je niet kunt of wilt houden aan het aflossingsschema, krijg je wederom met de Belastingdienst te maken. Die kan de lening dan gaan zien als verkapt dividend, waar je alsnog 25 procent belasting (Box 2) over moet betalen. Vanwege dat ‘verkapt’ volgt ook nog een boete van vaak tientallen procenten van de achterstallige belasting.

Als de Belastingdienst echt vervelend wil zijn, bijvoorbeeld als je na een aanmaning nóg niet volledig meewerkt, kan zij de lening als loon gaan zien, waarover je inkomstenbelasting (Box 1) moet betalen. In de praktijk is dat voor de meeste dga’s 52 procent.

Nu vraag je je misschien af hoe groot de kans is dat je door de fiscus betrapt wordt. Mij lijkt dat je niet moet denken in termen van kansberekening. Je moet je gewoon aan de regels houden. Niet alleen omdat dat zo hoort, maar ook omdat het anders een dure grap kan worden. Bovendien: als je de fiscus zoiets één keer flikt, lig je voortaan altijd onder een vergrootglas en krijg je nooit meer het voordeel van de twijfel.

Stamrecht bv-'s

Dit jaar is de Belastingdienst begonnen met een grootscheepse doorlichting van alle stamrecht-BV’s. Dat zijn BV’s die zijn opgericht door mensen die een ontslagvergoeding hebben ontvangen en waarmee zij bijvoorbeeld kunnen uitlenen en beleggen.

Veel dga’s van zo’n stamrecht-BV hebben geld aan zichzelf uitgeleend of belegd en kunnen hun lening niet meer volledig terugbetalen, of zij hebben zich niet aan de regels gehouden. Afhankelijk van in welke mate zij er een potje van hebben gemaakt, kunnen zij rekenen of een naheffing al dan niet met een boete.

Bij ‘gewone’ BV’s houdt de Belastingdienst nu nog alleen steekproeven om te kijken of de financiën wel deugen. Maar als het doorlichten van stamrecht-BV’s lucratief blijkt te zijn, zijn binnenkort wellicht ook ‘gewone’ BV’s aan de beurt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl