Een groep van 120 miljonairs en miljardairs pleit voor hogere belastingen. In een open brief roepen ze andere superrijken op om zich in te zetten voor een eerlijker belastingstelsel in hun land. Nu onttrekken veel vermogenden zich via belastingparadijzen nog vaak aan de fiscus, wat volgens de briefschrijvers “destabiliserende” ongelijkheid in de hand werkt.
De ondertekenaars, onder wie voormalig Unilever-topman Paul Polman, waarschuwen dat spanningen door het verschil tussen arm en rijk zijn opgelopen tot een crisisniveau. Als de rijkste mensen ter wereld er alles aan doen om zo min mogelijk belasting te betalen, holt dat volgens hen vertrouwen in de maatschappij en de sociale cohesie in landen uit.
Aan hun medemiljonairs en -miljardairs presenteren ze de toekomst als keuze tussen hogere belastingen of volksoproer. “Er zijn twee soorten rijken in de wereld. Zij die belastingen verkiezen, en zij die hooivorken verkiezen”, zo schrijft het collectief, dat zichzelf Miljonairs tegen hooivorken noemt. Liefdadigheid heeft volgens hen afgedaan al lapmiddel voor ongelijkheid. “Belastingen zijn het enige geschikte middel om te kunnen investeren in zaken die onze maatschappij nodig heeft.”
Ze verwijzen in hun brief naar een studie waaruit zou blijken dat minstens 8 biljoen dollar, zo’n 10 procent van de wereldeconomie, in landen met een voor rijken gunstig belastingregime wordt geplaatst. Het Internationaal Monetair Fonds meldde onlangs dat van alle directe investeringen wereldwijd bijna 40 procent naar brievenbusfirma’s zonder echte bedrijfsactiviteiten gaat.
‘Tijd aangebroken om in actie te komen’
Ook spreken de miljonairs en miljardairs hun zorgen uit over de “opdoemende klimaatcatastrofe die rampzalig zal zijn voor iedereen, waaronder miljonairs en miljardairs.” Volgens de allerrijksten is de tijd aangebroken om in actie te komen.
De brief eindigt met de mededeling dat "iedere oplossing voor deze wereldcrisis hogere belastingen op miljonairs en miljardairs vereist". Ze roepen anderen op om mee te doen en samen te werken om belastingsystemen effectiever te maken. "Of je kan weigeren om onderdeel van de oplossing uit te maken en accepteren dat als wij falen, jij de schuld zal krijgen."
Naast Polman behoren ook de Brits-Soedanese miljardair Mo Ibrahim, oprichter van telecombedrijf Celtel, en Stephen Tindall, de man achter het Nieuw-Zeelandse winkelconcern The Warehouse Group tot de ondertekenaars. Verder zetten de Britse acteur Simon Pegg, regisseur Richard Curtis en Chris Anderson, bedenker van de populaire TED-conferenties, hun handtekening onder de oproep.
Wereld Economisch Forum in Davos aan de gang
De brief komt naar buiten terwijl de wereldelite vergadert op het Wereld Economisch Forum in Davos. Vorig jaar sneed de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman het onderwerp van belastingen aan in Davos. Hij was spreker tijdens een panel over onder meer het basisinkomen, maar trok eerst van leer tegen de hypocrisie van de aanwezigen op Davos. "Het zou moeten gaan om belasting, belasting, belasting. De rest is bullshit”, aldus Bregman die viraal ging met zijn boodschap.