Het zou goed kunnen dat de autoriteiten in New York na de orkaan Sandy aankloppen bij Nederlandse ingenieursbureaus om gebruik te maken van hun expertise op watergebied, stelt Patrick Beijersbergen van de VEB.

John Travolta zong het al in 1978 in de klassieke film Grease: ‘Sandy my darling, you hurt me real bad’. Nu, 34 jaar later, kan de economie van de Amerikaanse oostkust hetzelfde liedje aanheffen.

Nederlandse bedrijven die ervaring hebben met waterschade en het voorkomen daarvan kunnen mogelijk profiteren als de Amerikanen dit soort pijn in de toekomst willen vermijden.

Schade kan oplopen tot 100 miljard dollar

Sandy berokkent volgens econoom Ryan Sweet van Moody’s een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag. De effectenbeurzen zijn twee dagen dicht en het hele openbare leven ligt op zijn gat. Metrotunnels lopen onder water en zijn lange tijd niet bruikbaar.

De Amerikaanse zakenzender CNBC sprak meerdere experts, die verwachten dat de schade aan onder meer gebouwen en metrolijnen door de orkaan op kan lopen tot 100 miljard dollar.

Betere bescherming nodig tegen natuurgeweld

Zware orkanen slaan meestal toe aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten, zoals de nog altijd beruchte storm Katrina deed in 2005. Die veroorzaakte destijds verzekerde verliezen van ruim 46 miljard dollar.

Na Katrina nam in de Verenigde Staten het besef toe dat er te weinig aandacht is geweest voor bescherming tegen dit soort natuurgeweld.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Katrina was een verschrikkelijke ramp, maar zij heeft verschillende Nederlandse bedrijven interessante opdrachten bezorgd. Rond New Orleans verrees een verdedigingsring tegen het water. Arcadis haalde daarvoor een contract binnen met een waarde van 200 miljoen dollar.

Ook voor Fugro leidde Katrina tot enkele grote opdrachten, onder meer voor het US Army Corps of Engineers, de Amerikaanse Rijkswaterstaat. Het ging daarbij om het vaststellen van schade, zowel op zee (schade aan pijpleidingen en productieplatforms) als op land (schade aan dijken). Later kwam daar een groot dijkenonderzoek rondom New Orleans bij. Voor dit onderzoek werden honderden grondboringen, sonderingen en laboratoriumtests uitgevoerd.

Amerikaanse oostkust nauwelijks beschermd

‘I wonder why-y-y oh why,’ zong John Travolta gepijnigd verder in 1978. Maar die vraag is bij deze Sandy eenvoudig te beantwoorden: omdat de Amerikaanse oostkust nauwelijks beschermd is tegen dit soort natuurgeweld.

Het zou dan ook goed kunnen dat de autoriteiten in New York en die van de andere staten die door Sandy getroffen zijn binnenkort aankloppen bij de Nederlandse ingenieursbureaus om gebruik te maken van hun kennis op dit gebied. En je kan zeggen dat men de put dempt nu het kalf verdronken is, maar dat deden wij na 1953 ook. En met alle respect voor Zeeland: de stad New York heeft zowel wat bevolking betreft als economisch heel wat meer te beschermen dan onze dunst bevolkte provincie.

Hopelijk doet men dat nu. Dat is in de eerste plaats goed voor de mensen daar, en zou mooie kansen bieden voor onze waterexperts Arcadis en Fugro. Het is dus niet voor niets als deze aandelen het deze week relatief goed doen.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken 'Beleggen Kun je Zelf' en ‘Wat en Hoe met Geld’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl