De olieprijs zakte afgelopen week onder de 75 dollar per vat. Waar eindigt deze sluipende crash? Patrick Beijersbergen acht een verdere prijsdaling goed mogelijk.

De meningen over de olieprijs zijn sterk verdeeld. ‘Peak-oil’-believers – die hameren op de snelle uitputting conventionele olievoorraden – blijven herhalen dat de olieprijs alleen nog maar kan oplopen. De Russische president Vladimir Poetin, de baas van de op één na grootste olie-exporteur van de wereld, bereidt zich juist voor op een dramatische verdere daling.

Olie is eindig, maar daar gaat het nu niet om

Olie zal ooit opraken. Of beter gezegd: commercieel onbereikbaar worden voor bedrijven als Fugro en Shell. Maar dat doet er voor de prijs van het goedje helemaal niet toe. Olie is op 75 dollar nog lang niet goedkoop.

In 1998 kocht je een vat olie voor 10 dollar. Een tientje! En daar zijn echt geen 16 jaren gierende inflatie overheen gegaan. Integendeel.

Starre vraag naar olie

Wat maakt de prijs van iets dat langzaam opraakt zo kwetsbaar? Elementary my dear Watson: vraag en aanbod. Allereerst is er een tamelijk stabiele, maar op termijn krimpende vraagkant.

Bent u minder gaan rijden toen een vat olie bijna 150 dollar kostte in 2008? Nee. Althans, niet meteen: u ging eerst rustiger optrekken, kocht later wel een zuiniger auto, maar de volgende zal vooral door windmolens en zonnepanelen worden aangedreven. De westerse wereld wil namelijk van de fossiele brandstoffen af, en er zijn teveel goede redenen voor om ze hier allemaal op te noemen. Een starre vraagkant, als een mammoettanker, maar de draai is ingezet.

Aanbod olie is flexibel

De aanbodkant van diezelfde oliemarkt krimpt (vooralsnog) niet en is bovendien zo flexibel als een zeilbootje: landen als Rusland zijn zo afhankelijk van hun olie-inkomsten dat ze een lagere prijs graag compenseren door wat meer olie te dumpen. En ook binnen de OPEC kan niet elke verkoop worden gecontroleerd. Een neerwaartse prijsspiraal is moeilijk te keren.

Het is met het zwarte goud als met Zwarte Piet: het is niet meer van deze tijd. De opheffingsuitverkoop is eigenlijk al begonnen, hoewel veel van de betrokken partijen nog in de ontkenningsfase zitten.

De prijs voor een vat vettige zwarte plantenresten zal nog dichter bij die 10 dollar komen dan menigeen verwacht.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Verenigingvan Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken 'Beleggen Kun je Zelf' en ‘Wat en Hoe met Geld’. De auteur heeft posities in aandelen Shell, maar ook in Vestas en First Solar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl