Drones hebben een slecht imago. Ze doen denken aan oorlog en spionage en het aantal incidenten met hobbyvliegers rijst de pan uit. Maar de drone biedt volop kansen voor bedrijven en dus voor beleggers.
T-Mobile wil (Deutsche Telekom) haar zendmasten voortaan gaan inspecteren met drones. Veel effectiever, veiliger en goedkoper dan met hoogwerkers. Uit de eerste tests bleek dat een inspectie die in het verleden minstens een week kostte door de drone in vijftien minuten werd gedaan. Tel uit je winst.
Google kocht in 2014 al het dronebedrijf Titan Aerospace en sindsdien gingen er verschillende geruchten over wat Google met drones van plan zou zijn. Tot deze maand opeens bekend werd dat Google een patent heeft verkregen op een soort vliegende onbemande ambulance. Met die drone zou in geval van nood een epi-pen of een defibrillator kunnen worden bezorgd. Vermoedelijk is dit niet het enige idee dat Google ontwikkelt.
Internetwinkel Amazon zou de bestellingen ook wel per drone willen gaan bezorgen. Dat zou tot bezorgtijden van een half uur kunnen leiden, maar de strenge regels voor vliegen met drones moeten dan wel worden versoepeld. Ik denk dat bol.com-eigenaar Ahold zoiets ook wel ziet zitten.
Maar voor deze bedrijven is de drone nog vooral toekomstmuziek. Er zijn aandelen die nu al door het dak gaan dankzij de vliegende winstmachines. De Amerikaanse chipmaker Ambarella bijvoorbeeld, dat chips maakt voor ‘action-camera’s’ die vaak op drones worden gezet. De koers is in de afgelopen 12 maanden verviervoudigd, maar op een kleine 30 keer de winst nog niet te duur.
Deze column verscheen eerder in de De Telegraaf van zaterdag 4 juli.
Patrick Beijersbergen is hoofdeconoom bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van het boek ‘Beleggen Kun je Zelf’.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl