ANALYSE – Er zijn veel goede redenen om je eigen huis nooit als onderdeel van je beleggingsportefeuille te zien: als de buurt snel achteruitgaat of als het afbrandt blijf je waarschijnlijk met een restschuld zitten.
Ik kom hierop omdat er donderdagochtend een brand was op het dak van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, naast het Centraal Station. Die was ontstaan op het terras van de ‘Rooftopbar’ The Suicide Club. De schade viel gelukkig mee. De naam Suicide Club is misschien weinig uitnodigend, maar het is een schitterende plek. Een bezoekje waard, zeker nu het nog niet volledig afgebrand is.
Het Groot Handelsgebouw is hét wederopbouwmonument van Rotterdam. Rijksmonument, qua architectuur en opzet geïnspireerd op The Merchandise Mart in Chicago. Er zitten bijna 180 verschillende huurders in.
Slechte spreiding
Als belegger heeft het gebouw mij altijd gefascineerd, want er staat ook een aandeel Groothandelsgebouwen aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. In dat vastgoedfonds zit echter maar één gebouw en dat is natuurlijk net als je eigen huis een schoolvoorbeeld van slechte spreiding. In een beetje fonds zitten honderden panden in allerlei steden.
Nu valt de hypotheek op het Groot Handelsgebouw wel mee: het pand staat voor 160 miljoen euro in de boeken en de bankschuld is nu zo’n 65 miljoen. Daarnaast is er een belastingschuld van 20 miljoen. De andere postjes op de balans zijn wisselgeld. Er staan 1,5 miljoen aandelen uit, dus de intrinsieke waarde per aandeel is makkelijk te berekenen: 50 euro.
Nu is Groothandelsgebouwen op de beurs te koop voor 46 euro. Is het aandeel daarmee een interessante belegging? Ik denk het niet. Het dividend (in 2014 nog 1,55 euro per aandeel, zo’n 3,4 procent van de huidige koers) werd vorig jaar stopgezet. Het exploitatieresultaat viel namelijk tegen en er was een flinke scheur in de broek dankzij de afwikkeling van bepaalde rentederivaten.
Groothandelsgebouwen wil volgend jaar weer gaan uitkeren, maar een echt hoog dividendrendement zal het niet snel worden. Beter gespreide fondsen krijgen dus ook vanwege het dividend de voorkeur: het dividendrendement op Unibail is nu 4 procent, VastNed Retail geeft 5,5 procent en Wereldhave zelfs 7 procent.
Dat zijn in mijn ogen betere beleggingen. Maar het uitzicht vanaf dat dakterras, in The Suicide Club, is onbetaalbaar. Gaat het zien.
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’.