ANALYSE – De meningen zijn verdeeld over de groeikansen van bedrijven die geld verdienen met zonne-energie. Aandelen in die bedrijven zijn niet zonder risico en natuurlijk bij uitstek beleggingen voor de lange termijn. En op de lange termijn zijn we allemaal dood, wist de legendarische econoom Keynes al.
De tientallen beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in zonne-energie kunnen niet allemaal een succesverhaal worden, net zo min als dat het geval was voor internetbedrijven in het jaar 2000.
De soap rond de Amerikaanse zonnepanelenmaker SunEdison en Vivint Solar illustreert dat. SunEdison wilde Vivint overnemen voor 2,2 miljard dollar. Vivint is groot in installaties op daken, en een belangrijke concurrent van het door Tesla-baas Elon Musk opgerichte SolarCity, dat markleider is in de VS in ‘rooftop solar’.
De overnameplannen van het management zorgden voor paniek onder aandeelhouders van SunEdison, want het toch al zwaar onder schulden gebukt gaande bedrijf zou wel eens over het randje van het ravijn kunnen tuimelen. En niet alleen SunEdison.
Waardevolle dochter
Een belangrijk deel van de bezittingen van Vivint zou worden geparkeerd bij een dochterbedrijf van SunEdison, TerraForm Power. Laatstgenoemd bedrijf is een door SunEdison opgezette firma, waarin al draaiende installaties zijn ondergebracht met als doel het stabiel genereren van energie voor nutsbedrijven. De winst die TerraForm Power genereert, kan zodoende worden uitgekeerd als dividend, wat een aantrekkelijk basis is voor beleggers.
Maar nu ketst de overname van Vivint door SunEdison dus af, na protesten van activistische beleggers als David Tepper en omdat de banken niet bereid waren (nog) meer te lenen. Grote opluchting, vooral bij beleggers in TerraForm Power, want dat had zo’n 800 miljoen dollar op tafel moeten leggen voor de installaties van Vivint, en zou daarmee een forse schuldenlast krijgen.
Grote verschillen op de beurs
SunEdison noemt zichzelf op zijn website nog de grootste ontwikkelaar van hernieuwbare energie ter wereld, maar wat beurswaarde betreft is het bedrijf een dwerg geworden. De aandelen zijn sinds de piek in 2007 met meer dan 90 procent gedaald en de beurswaarde is nog maar 700 miljoen dollar.
De jaaromzet van SunEdison ligt rond de 2,5 miljard dollar. Vergelijk dat eens met collega First Solar dat met een jaaromzet van 3,6 miljard dollar net wat groter is. First Solar is op de beurs echter 7 miljard dollar waard.
First Solar is wel winstgevend, heeft een heel wat sterkere balans en richt zich met zijn ‘dunne film’- techniek met succes op de markt voor grootschalige projecten.
Stabiel rendement uit 'Yieldco'
First Solar bracht samen met weer een andere zonnepanelenmaker, SunPower vorig jaar ook een dochter naar de beurs die stabiele inkomsten genereert uit zonneprojecten: 8point3 Energy.
Bedrijven als TerraForm Power en 8point3Energy worden 'Yieldco's' genoemd, naar het Engelse 'yield', of opbrengst.
Het gedoe met Vivint heeft bij beleggers het aanvankelijke enthousiasme voor het fenomeen Yieldco echter sterk gedrukt. Het feit dat een zwakke moedermaatschappij die een controlerend belang heeft tegen woekerprijzen projecten bij de yieldco in de maag kan splitsen, is natuurlijk niet prettig.
De koersen van TerraForm Power en haar internationaal opererende zusje TerraForm Global, hebben daar flink onder geleden. Ook 8point3 Energy deed het sinds de beursgang slecht.
Het afketsen van de overname van Vivint door SunEdison, na protesten van beleggers, kan wel eens een keerpunt zijn in die ontwikkeling.
De verwachte dividendrendementen op de beide TerraForms zijn ongekend hoog. Het zijn nu nog riskante beleggingen, maar mogelijk breekt eindelijk de zon door voor de yieldco's en gaan ze brengen waarvoor ze bedoeld zijn: een hoog, stabiel en gestaag groeiend dividend.
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. De auteur bezit aandelen First Solar, SunEdison, TerraForm Power en TerraForm Global.