Patrick Beijersbergen komt terug op zijn ‘extreme voorspelling’ dat de olieprijs wel eens naar 10 dollar per vat zou kunnen gaan. Hij kreeg half gelijk en gelooft nog steeds in de argumentatie.
Koersvoorspellingen van beleggingsanalisten komen vrijwel nooit precies uit. En dat is ook niet erg, het gaat om de argumenten. En een extreem koersdoel trekt de aandacht.
De olieprijs kan best naar de 10 dollar, roeptoeterde ik daarom ik eind vorig jaar op deze plaats. De prijs van het zwarte spul was tot grote schrik van menig Shell-aandeelhouder namelijk net onder de 80 dollar per vat gezakt.
En hoewel ik afgelopen week met een prijs onder de 40 dollar voor Amerikaanse olie al half gelijk kreeg, zou het me toch verbazen als mijn extreme voorspelling helemaal uit gaat komen. Maar wie weet.
Er is in mijn ogen in de oliemarkt namelijk nog steeds sprake van een op termijn krimpende vraagkant terwijl het aanbod van olie alleen maar groter lijkt te worden, met de schaliewinning en de opheffing van sancties tegen Iran. En dan prikt Shell nog gaten in Alaska. Zo dom, niet doen.
Afscheid van de verbrandingsmotor
We staan aan de vooravond van het afscheid van de verbrandingsmotor. Die staat sneller dan u denkt naast de stoommachine en de gloeilamp in het museum van de industriële geschiedenis.
Waarom? Zonnecellen. Die leveren op termijn veel efficiënter energie dan fossiele plantenresten, in welke vorm dan ook. Sneller dan menigeen denkt rijden we daarom allemaal elektrisch. Nu nog met subsidies omdat het schoner is, straks gewoon omdat het goedkoper is.
En mede daarom verhoogde zakenbank Morgan Stanley onlangs het koersdoel voor Tesla Motors met 66 procent naar 465 dollar. Het aandeel van de fabrikant van elektrische auto’s kan dus ruim verdubbelen. Een extreem koersdoel, maar de argumenten snijden hout.
Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’. Deze column verscheen eerder in De Telegraaf. De auteur heeft posities in Shell.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl