- De parkeerkosten op luchthavens zijn fors gestegen ten opzichte van pre-coronajaar 2019.
- Een weekend parkeren is gemiddeld 14 procent duurder, een week 8 procent.
- Reizigers betalen voor een weekend Schiphol 15 euro meer dan in 2019. Een week parkeren kost er nu minstens 80 euro.
- Lees ook: Parkeervergunning kopen? Zo groot zijn de verschillen tussen gemeentes: Amsterdam is de duurste met bijna €600 per jaar
Parkeren bij Nederlandse vliegvelden is flink duurder geworden. Voor een weekje parkeren op Schiphol zijn reizigers dit voorjaar minstens zo’n 80 euro kwijt. Dat is bijna een vijfde meer in vergelijking met het tarief van 67,50 euro voordat de coronacrisis uitbrak, concludeert reiswebsite Vliegveldinfo.
Ook bij de luchthavens Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht zijn parkeerders duurder uit.
Vliegveldinfo peilde de parkeerkosten van een aantal luchthavens in Nederland, maar ook van luchthavens kort over de grens in België en Duitsland, waarvan veel Nederlanders doorgaans gebruikmaken. Deze kosten werden afgezet tegen de bedragen die parkeerders kwijt waren in 2019, de periode voor de crisis. Hierbij zijn telkens de goedkoopste alternatieven met elkaar vergeleken.
Voor een weekend parkeren (vrijdag t/m zondag) zijn reizigers gemiddeld 14 procent meer kwijt dan in 2019 en voor een week (zaterdag t/m zaterdag) 8 procent. Daarmee kost een weekend en een week parkeren gemiddeld 5 euro meer dan voorheen, volgens Vliegveldinfo.
De twee grootste vliegvelden in Nederland en België spannen de kroon. Op Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport ligt de prijs voor een weekend parkeren 15 euro hoger dan in 2019. Voor een week parkeren bij Rotterdam The Hague Airport ben je nu 73 euro kwijt, een kwart meer dan in 2019.
In Maastricht kost een week parkeren met 65 euro ruim 8 procent meer. In Eindhoven stegen de parkeerkosten met circa 7 procent. Dit voorjaar kost een week de auto stallen daar 72,60 euro. In Groningen betaal je nu 38 euro, tegen 35 euro twee jaar terug.
Door de coronapandemie werd er de voorbije twee jaar minder gevlogen. Dat was bijvoorbeeld voor Schiphol reden om goedkopere parkeerplaatsen, die wat verder van de luchthaven vandaan liggen, tijdelijk te sluiten. Andere oorzaken die worden genoemd voor de prijsstijgingen zijn de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie.
Volgens Vliegveldinfo zijn de parkeerkosten op twaalf van de zestien onderzochte luchthavens gestegen. Bij de luchthavens van Luik en Brugge in België en die van Weeze in Duitsland zijn de kosten niet opgelopen. De luchthaven van Bremen is qua parkeerkosten zelfs iets goedkoper geworden.
Lees meer over parkeren:
- Rechter verbiedt parkeerapp Parkeerwekker in Amsterdam
- Startup ParkeerWekker geeft een seintje op je mobiel als er een scanauto langskomt – gemeentes kijken naar een verbod
- 6 goede argumenten om een boete voor fout parkeren aan te vechten
- Scanauto voor parkeerboetes: het geld stroomt binnen bij de gemeentes