- Pandjesbazen zijn het niet eens met de aanpassing van de regels voor huurprijzen.
- Het kabinet wil hiermee prijsstijgingen in de huursector beperken.
- Een groep van vierhonderd particuliere huizenbeleggers begint een massaclaim tegen de overheid.
- Lees ook: 14 grafieken over belangrijkste trends op de huizenmarkt – minder keuze en vaker bieden boven de vraagprijs
Door een aanpassing van de regels voor maximale huren kunnen huurprijzen voor veel Nederlandse woningen verlaagd worden, daar is een groep particuliere huizenbeleggers het niet mee eens. Zij zijn een massaclaim tegen de Nederlandse overheid gestart, omdat het nieuwe kabinetsbeleid in hun ogen in strijd is met het eigendomsrecht.
Dat meldt de Stichting Fair Huur voor Verhuurders in een persbericht.
De verhuurders ageren tegen een maatregel die vorig jaar is ingevoerd en te maken heeft met de WOZ-waarde van een woning. Dat is de geschatte marktwaarde van een huis en wordt vastgesteld door de gemeente.
De WOZ-waarde is een van de factoren op basis waarvan punten worden toegekend aan een huurwoning en op die punten wordt de huurprijs gebaseerd.
Tot 1 mei vorig jaar was er geen maximum aan de mate waarin verhuurders de WOZ-waarde mochten laten meetellen voor de huurprijs. Nu mag de WOZ-waarde nog voor hooguit 33 procent meetellen.
Fair Huur zegt niet de Staat te dagvaarden om torenhoge huurprijzen in stand te houden, maar omdat de WOZ-cap volgens de verhuurders de problemen op de woningmarkt niet oplost. Zo zijn er te weinig woningen voor het aantal mensen dat een huis zoekt. "Investeringsvolumes van particulieren en private ondernemingen voor de bus gooien, helpt niet bij het bouwen van meer woningen."
Verhuurders claimen fikse schade door aanpassing regels voor maximale huren
Veel van de verhuurders zouden maandelijks honderden euro's inleveren door de nieuwe regels. Voorzitter en vastgoedbelegger Toon Mans schat de collectieve schade op "miljarden euro's", zo zegt hij in een toelichting tegen Het Financieele Dagblad.
De zaak van de stichting kan volgens het FD wel jaren duren. Stichting Fair Huur procedeerde al eens eerder tegen de Nederlandse overheid. In 2018 werd de stichting door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld toen deze stelde dat het Nederlandse huurstelsel niet overeenkwam met het eigendomsrecht.