Pakket verzenden? Voor het versturen van een pakket binnen Nederland hoef je niet per se naar het postkantoor. Het printen van labels en de betaling kan via internet. Maar welke verzender moet je kiezen? En is je pakket verzekerd?

Koeriers hebben het drukker dan ooit. Door de opkomst van online winkelen worden er steeds meer pakketjes verstuurd. Kijk alleen al naar de jaarcijfers van PostNL, dat de krimp op de postmarkt compenseert met groei in pakjesbezorging.

Ook consumenten zelf versturen meer pakketten door de toegenomen verkoop van tweedehands spullen via bijvoorbeeld Marktplaats.nl of bol.com. Maar welke aanbieder moet je kiezen?

Er zijn voor consumenten, zelfstandigen en kleine ondernemers vijf partijen die tegen een redelijk tarief pakketverzending aanbieden. Naast PostNL zijn dat DHL Parcel, DPD, GLS en Kiala.

Business Insider vergelijkt deze vijf op onder meer prijs, levertijd en verzekering van de zending. Hierbij is een standaardpakket gekozen van 40 x 40 x 40 centimeter met een gewicht van 5 kilo.

Voor de vergelijking van een pakket verzenden is uitgegaan van een persoon die hoogstens enkele keren per maand een pakket verstuurd. Verstuur je meer dan twee pakketten per week, dan is het voordeliger om een zakelijk contract te sluiten met een van de pakketbezorgers.

UPS en DHL Express zijn buiten beschouwing gelaten, omdat het verzenden van een los pakket relatief duur is bij beide aanbieders. Op contractbasis zijn de kosten voor regelmatig een pakket verzenden aanzienlijk lager.

Pakket verzenden naar afhaalpunt

De eerste keuze is of je het pakket wilt versturen naar een huis- of kantooradres, of dat de ontvanger het op moet halen bij een afhaalpunt. Het laatste is iets goedkoper.

Kiala springt er hierbij uit als goedkoopste oplossing. Binnen Nederland kun je voor 3,95 euro een pakket versturen van het ene Kiala-afhaalpunt naar het andere. Daarvan zijn er in Nederland ruim 800. Voor de ontvanger heeft het als voordeel dat hij niet thuis hoeft te zijn om het pakketje te accepteren, maar zelf kan beslissen wanneer hij het het pakje op wil halen.

DPD is een goede tweede, met 750 servicepunten en een verzendbedrag van 4 euro.

DHL beschikt over 1.300 afhaallocaties, waarbij het 5 euro kost om een pakket te verzenden van afhaalpunt naar afhaalpunt. Bij PostNL is het verzendbedrag 5,95 euro en kun je bij zo'n 2.400 servicepunten terecht. (Let op: de tarieven van PostNL zijn vrij van btw.)

Bij Kiala moet je het pakketje zelf naar een afhaalpunt brengen voor verzending. PostNL stuurt voor 2,50 euro extra een koerier bij je langs die het pakket op komt halen. Dat kan bij GLS ook, maar alleen als je ongeveer dertig pakketten per maand de deur uitdoet.

Huisadres, kantoor of postbus

Wil je niet je pakket verzenden naar een afhaalpunt, dan valt Kiala af. Wel kun je terecht bij moederbedrijf UPS, dat het Belgisch-Franse bedrijf in 2012 overnam. Als particulier ben je wel duur uit: een pakket versturen met de Amerikaanse koeriersdienst kost vaak meer dan een tientje.

DPD en GLS zijn met een basistarief van 6,25 euro vergelijkbaar en DHL is met 5,75 euro de voordeligste optie.

Bij PostNL heb je twee opties: meld je jouw pakket online aan en print je het verzendlabel zelf uit, dan ben je 6,50 euro kwijt. Een verzendlabel in een postkantoor kopen kost 0,45 euro extra. Ook bezorgt PostNL als enige dienst op postbussen.

Verzending online klaarmaken

Bij alle pakketbezorgers (behalve GLS) is het ook mogelijk om de verzending online aan te maken. Dat houdt in dat het label geprint kan worden en de betaling via internet verloopt. Dat scheelt niet alleen wachttijd als je het pakket afgeeft, maar kan ook schelen in de prijs. Zo kost bij DHL Parcel het aanmaken van een label bij een afhaalpunt 1 euro extra. En bij PostNL krijg je dus korting.

Pakje online volgen

Het volgen van een pakketje is bij alle verzenders mogelijk. Als de verzending online is aangemaakt, is deze automatisch te volgen via je account. Doe je het zonder internet, dan krijg je bij een afhaalpunt een verzendbewijs met een track & trace-code, waarmee de verzending online te volgen is. Is het pakketje aangekomen, dan krijg je een afleverbevestiging.

Ook de ontvanger kan de zending volgen en krijgt een indicatie wanneer het pakket bezorgd wordt, op een servicepunt of thuis.

Levertijden en weekendbezorging

Kiala is dan wel de goedkoopste optie, het duurt wel gemiddeld vier werkdagen voordat het pakketje aankomt. Dat is bij de andere verzenders aanmerkelijk korter. PostNL, GLS en DPD versturen het pakje binnen een werkdag als de verzending op een doordeweekse dag is aangeboden. Bij DHL moet je de zending voor 16.00 uur aanmelden.

GLS en DPD bezorgen niet op zaterdag, Kiala niet op maandag.

Verzekerd pakket verzenden

De inhoud van je pakje is bij DPD, Kiala en GLS standaard verzekerd voor verlies en vermijdbare schade. Bij Kiala is de maximale schadevergoeding echter niet groot: circa 3,40 euro per kilo. Heb je een kostbare en niet zo’n zware retourzending, dan loop je dus wel enig financieel risico.

Bij Kiala kun je daarom een aanvullende verzekering afsluiten. Voor 3 euro extra wordt schade tot 100 euro vergoed, voor 5 euro tot 200 euro. Maar dit is relatief duur.

Wil je echt iets verzekerd verzenden, dan is GLS wellicht een betere optie. Pakketten die via dit bedrijf worden verstuurd, zijn net als bij Kiala standaard verzekerd, maar dan voor een hoger bedrag: 500 euro. Hierbij geldt wel een eigen risico van 50 euro, wat voor goedkope zendingen niet handig is. Bij DPD zijn de voorwaarden zelfs nog iets beter: zendingen zijn standaard verzekerd tot 520 euro, zonder eigen risico.

Bij PostNL en DHL kun je je pakket eveneens verzekeren voor maximaal 500 euro. De extra kosten hiervan bedragen respectievelijk 1,65 en 1,50 euro.

In de onderstaande tabel zijn de vijf pakketbezorgers nog eens op een rij gezet om te vergelijken bij wie je je pakket verzenden wil: