In de winkels kun je er al weken niet omheen: paaseitjes.

Met hun felgekleurde wikkels zijn ze onweerstaanbaar. Dat blijkt ook uit de cijfers, want volgens onderzoek van de HEMA eten Nederlanders gemiddeld 47 paaseitjes per jaar. Driekwart van de mensen geeft toe eerst zijn eigen favoriete smaak uit de zak te snoepen.

En als je dan toch zoveel paaseitjes eet, kun je er maar beter voor zorgen dat je dat goed aanpakt en je van tevoren verdiept in de kwaliteit ervan.

Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het cacaogehalte van de chocola hoog is? Op let je bij het snoepen toch ook op de calorieën? Of telt voor jou de prijs het zwaarste mee?

Business Insider ging op onderzoek uit en vergeleek 6 huismerken paaseitjes die bij bekende supermarkten en andere ketens worden verkocht. We keken hierbij alleen naar de smaken puur en melk. Dit zijn onze bevindingen:


Prijs per kilo van paaseitjes

In de bovenstaande grafiek is te zien dat prijsvechter Aldi en supermarkt Albert Heijn (AH melk/puur) de goedkoopste paaseitjes verkopen. Daarna volgt het huismerk g'woon van inkooporganisatie Superunie, dat onder meer verkocht wordt bij de Coop, Spar en Vomar.

Bij de Kruidvat koop je een kilo paaseitjes voor 8,95 euro en HEMA is met 9,25 euro ook behoorlijk duur. Maar Jumbo is in deze test het allerduurst: daar kost een kilo paaseitjes bijna een tientje.

Het maakt overigens niet uit of je pure eitjes of eitjes van melkchocolade koopt: de winkels hanteren dezelfde prijzen.


Als je chocolade koopt wil je natuurlijk dat het daar ook echt naar smaakt, en dan is het relevant om naar het cacaogehalte te kijken. Hoe hoger dat cacaogehalte, hoe intenser de smaak van de chocola en hoe minder zoet het wordt.

Een ander bijkomstig effect: chocolade is goed voor je bloeddruk en bloedvaten dankzij de antioxidanten die in cacao zitten. Als je chocolade met een hoog cacaogehalte eet, is de verhouding tussen het verzadigd vet in chocolade en het cacaogehalte gunstiger en zou je dus kunnen zeggen dat de chocolade gezonder is - met mate, uiteraard.

Wil je supergezond zijn, dan kun je het beste naar de Kruidvat gaan. Daar ligt het cacaogehalte van de pure paaseitjes op 72 procent - hoger dan bij de andere winkels. Enige aantekening is wel dat op de verpakking van deze eitjes 'extra puur' stond, maar in de twee Kruidvat-filialen die Business Insider bezocht, werden geen pure eitjes met een lager cacaogehalte verkocht. Ook op de website zijn die niet los te vinden.

Houd je stiekem niet zo van de bittere cacaosmaak en heb je je eitjes het liefst zo romig mogelijk, dan ben je het beste af bij de Aldi. De melkeitjes van die supermarkt hebben het laagste cacaogehalte.


Vind je het belangrijk dat je niet al te veel aankomt van de paaseitjes? Kies dan voor de pure eitjes van de Albert Heijn, daar zitten 515 kilocalorieën per 100 gram in. In de extra pure eitjes van de Kruidvat zitten maar liefst 581 kilocalorieën per 100 gram.

Dat lijkt misschien een klein verschil, maar als je ervan uit gaat dat een paaseitje 7 gram weegt, eet de gemiddelde Nederlander dus jaarlijks voor 329 gram aan paaseitjes. Bij de eitjes van de Albert Heijn zou dat om 1.694 kilocalorieën gaan en bij die van de Kruidvat om 1.911 kilocalorieën - een verschil van 217 kilocalorieën.

Dat betekent dat je voor iedere 47 paaseitjes van de Kruidvat net zo goed 53 pure paaseitjes van de Albert Heijn kunt eten. Toch weer een heel handje extra.

Lees meer over chocolade: